V následujících týdnech bude chránit migrující obojživelníky. Akci už několik let pořádá Český svaz ochránců přírody základní organizace Strakonice. „Zábrana slouží ke svedení tahu do dvou vpustí pod vozovku. To ale funguje jen částečně, takže když žáby zahájí migraci, chodíme je každý den sbírat a přenášet," vysvětlil předseda organizace Jan Juráš. Do stavby bariéry se letos zapojilo na třicet dobrovolníků.

Jiří Máška v Hong Kongu.
Další mezinárodní úspěch malíře Jiřího Mášky

Kontakt pro dobrovolníky
Mail: posta@csop-strakonice.net
Telefon: 721 658 244

Obojživelníky zachraňují ale i na dalších lokalitách, a to na silnici III. třídy mezi Strakonicemi a Nebřehovicemi a na silnici II. a III. třídy mezi Strakonicemi a Řepicí u Dolního Řepického rybníka. Tady nebudují bariéry, ale tah zvířat monitorují a přenos žab do bezpečí zajišťují takzvané žabí hlídky. S těmi v poslední jmenované lokalitě pomáhá spolek Děti Řepice. Letos si na konto připsal už první úlovek. „Zatím jde jen o jednoho otužilce,“ podotkl za spolek Martin Tíkal. Jeden migrující pár pak zastavili žabí hlídkaři na Nebřehovické.

Vejdou se v sezóně cyklisti do vlaků nového dopravce, GW Train a. s., který od prosince provozuje trať z Českých Budějovic do Černého Kříže a Nového Údolí?
OBRAZEM: Nevěříme, že se do vlaků v létě vejdou i cyklisté, říkají cestující

Ročně se žabím hlídkám podaří zachránit zhruba tisícovku obojživelníků. Převládají ropuchy obecné, výjimečně byl zaznamenán skokan hnědý, rosnička zelená, ropucha zelená a čolek obecný.

Darina Vernerová