Ze střelskohoštického zámku vede štola podzemím přes park až k řece Otavě. Její vchod odkryli po desítkách let stavebníci, kteří opravovali podlahy v prostorách zdejšího Muzea řeky Otavy.

Štolu tehdy prozkoumali archeologové. „Je průchozí, ručně vytesaná do žulové skály. Její stáří ani délku ještě neznáme, protože je výzkum teprve v počátku. Zatím jsme u odborného mapování," informoval pracovník Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek v Plzni Radek Široký 7. března 2009.

Podle jeho domněnek sloužila štola k odvodňování zámku. „Neví se, zda je ze stejného období jako zdejší renesanční zámek, nebo jestli vznikla během některých jeho mladších přestaveb," dodal.

Radní ze Střelských Hoštic už tehdy o zpřístupnění podzemních chodeb uvažovali. „V počáteční etapě prací ale uzavřeme podzemí dveřmi a až následně začneme pracovat na zpřístupnění štoly," dodal tehdejší starosta obce Petr Janoch. Po pěti letech se se štolou nic nestalo. „Zatím je vše tak, jak před pěti lety bylo," uzavřel Petr Janoch.