K protestu se připojují všichni pediatři ve Strakonicích. Důvodů ke stávce je více. „Hlavně je ohrožena kvalitní péče. Na všechno, léky i výkony, máme od pojišťovny limity, za jejichž překročení platíme penále. To je i za řádné preventivní prohlídky, kterých je s větším počtem dětí stále více. Penále platíme i za akutní ošetření neregistrovaných pojištěnců, což jsou například děti na internátech. Překročení se nevyhneme,“ uvedla včera dětská lékařka Irena Vavrušková.

Stejný postoj zaujala další strakonická dětská a dorostová lékařka Lydie Malá. „Z důvodu protestu praktických lékařů pro děti a dorost bude 28. března naše ordinace uzavřena,“ znělo z jejího záznamníku.

„S postojem kolegů souhlasím a ke stávce se připojuji. Ordinaci jsem ale nezavřela. Nechceme, aby pacienti museli v případě nouze jezdit pro pomoc daleko, a tak sloužím za lékaře na Volyňsku,“ řekla další z lékařů Marie Stluková. Ve Strakonicích zajišťovaly dopoledne akutní péči Marie Pávková a odpoledne Irena Vavrušková. Jak jsme se dozvěděli, ordinace přijímaly i pacienty z jiných obvodů. Nešlo ale o žádné nadprůměrné davy.

Ordinační hodiny neměnila včera kvůli stávce pediatrička Helena Schneibergová z Vodňan. „Se stávkou souhlasím, ale z provozních důvodů ordinuji. Měla jsem nasmlouvané pacienty na očkování,“ uvedla.

Jak bylo ale vidět v ulicích, veřejnost o stávce příliš nevěděla. Tři oslovené maminky z Blatné neměly o protestech ani potuchy.

„Problémy pediatrů se mě netýkají. Vím, že bych pomoc pro děti určitě v nouzi sehnala. Nejsou tady tak nezodpovědní lékaři, aby nás nechali bez jakékoli péče. Více než stávka mě trápí vysoké doplatky v lékárně,“ řekla Edita Bulková z Blatné.