„Na projekt Bum, bum, bum, postavíme dům“, získali 50 tisíc korun z dotačního programu Jihočeského kraje. „Projekt jsme podpořili a přidali dalších 35 tisíc korun. U dětí je potřeba rozvíjet jemnou motoriku a logické myšlení,“ řekla Blanka Vykusová, projektová manažerka.

Polytechnický rozvoj v Čechách v posledních několika letech stagnuje. „Je nutné zainteresovat děti předškolního věku. Vzbudit v nich zájem o technické činnosti. Inspirovat je pro budoucí povolání strojařů, konstruktérů, stavitelů a podobně,“ doplnila ředitelka školy Ivana Kašová.

S myšlenkou založit ve školce technický kroužek přišla před třemi roky učitelka Štěpánka Kašová. Je absolventkou pedagogické fakulty a fakulty stavební ČVUT. „Díky grantu jsme si mohli nakoupit stavebnice, na které bychom z rozpočtu školy nikdy nedosáhli. Zájem dětí i rodičů je obrovský,“ řekla Štěpánka Kašová.

Všechny složitější stavebnice obsahují návody. „Velké oblibě se těší magnetické stavebnice Magformers, Polydron, nebo Smartmax. Děti také pracují s matematickými kostkami, mozaikami a dalšími technickými a konstrukčními materiály. Mezi nejoblíbenější skládačky patří lego,“ sdělila Štěpánka Kašová.

Hry v dětech rozvíjí technické a vědecké myšlení. Učí je tvořit a experimentovat. Posilují trpělivost, vůli, a podporují spolupráci a vzájemnou komunikaci.