Starostka obce Hajany na Blatensku Dana Vohryzková v pátek 16. října rezignovala. I když se důvodům snažila vyhnout, argumenty, že „jí tuto práci lidé v Hajanech znechutili", nepopřela ani nevyvrátila. „Dalo by se říci, že máte v jistém směru pravdu." Zároveň ale dodává: „Jednalo se o spontánní reakci, která vyplynula ze situace. Nijak dlouho jsem nad tím nepřemýšlela," říká.

Na místě starostky je od roku 2002, ale i když se objevily perné chvilky, současnou situaci nezažila. „Nikdy jsem neměla důvod se starostováním skončit, i když to lehká práce rozhodně není," říká.

Obec Hajany povede zatím současný místostarosta Miroslav Bláha. Tomu v pátek Dana Vohryzková předala veškerou agendu.

Podle Miroslava Bláhy, který s Danou Vohryzkovou spolupracoval téměř pět let, je za její rezignací tlak občanů. „Některé plány a způsob vedení se neslučovaly s jejich představami," řekl. Vyjádřil se i k tomu, zda byl tento tlak ze strany obyvatel Hajan oprávněný. „Podle mého názoru šly některé věci dělat jinak," uvedl pro Strakonický deník. Dodal, že nyní už bývalá starostka se rozhodla rezignovat poměrně rychle.

K jednání zastupitelů má dojít 1. listopadu. Pokud ze strany zastupitelů padne návrh na volbu Miroslava Bláhy starostou, podle svých vlastních slov ji pravděpodobně přijme.

Dana Vohryzková své setrvání v zastupitelstvu zvažuje.