Bezmoc, strach, zoufalství. To bylo jediné, na co mysleli v pondělí 21. dubna manželé Václav a Zdeňka Pojarovi. Lavina bahna s kroupami, kameny a větvemi se kolem 17. hodiny nezadržitelně valila ulicí Pohraniční stráže, kde žijí už mnoho let. Stačilo jen půl hodiny, aby celou ulici zabarikádoval nános tři čtvrtě metru vysoký a osmdesát metrů dlouhý.

Tu rychlost a sílu se neumí nikdo představit. „Nestačili jsme vůbec nic udělat. Jediné štěstí bylo, že jsme měli zavřená vrata. Jinak jsme měli všechnu tu hrůzu ve dvoře. I tak bahno teklo na dvůr a do zahrady. Byly toho tak dva náklaďáky," přibližuje děsivé pondělní okamžiky Václav Pojar (63). Jeho manželka raději ani hovořit nechtěla.

V úterý 22. dubna po poledni sice už byla většina bahnité hmoty pryč, ale úklid stále pokračoval. Na řadu měla přijít zahrada, která je níže pod domem. „Ta je kompletně sklizená," dodal s trochou ironie Václav Pojar, a pokračuje: „Už jsme tu měli potopy, protože jsme tak trochu v dolíku. Jde to sem z pole. Když je větší liják, tak kanály nestačí vodu a bahno pojmout. Něco takového, jako v pondělí, jsme tu ale nezažili," pokračoval.

Rychlost nástupu bouřky potvrdil Karel Lexa, který bydlí na Podsrpu a téměř 15 let provozuje hydrometeorologickou stanici. „Byla to apokalypsa. Za sedmdesát let, co jsem tu, jsem něco takového ještě nezažil," uvedl.

Podle meteorologů byly v regionu ve stejný okamžik dvě další bouře. Pouze strakonická byla ničivá.

Do ulice se hnala lavina bahna s kroupami

Blesková bouře zasáhla město v pondělí 21. dubna v 16.25 hodin, přišla od jihovýchodu a trvala 25 minut. Takové jsou údaje Karla Lexy, který na strakonickém Podsrpu patnáct let provozuje meteorologickou stanici.

Naměřil srážky 36 litrů na metr čtvereční. „Všechno to zůstalo nad Strakonicemi a nejbližším okolím, jinde nespadla ani kapka," konstatoval. Kroupy, které padaly, byly zhruba o velikosti hrachu. „Už jsme tu měli i větší, ale nebylo jich tolik jako teď," doplnil.
Průběh bouřky popsal obyvatel Strakonic Libor Brabenec. „ Bylo velmi zajímavé, že od druhé části Strakonic, tedy od západu, přitom svítilo slunce a u nás z černošedého mraku lilo jako z konve a pak přišly i kroupy, které nebyly velké, ale celkem intenzivní," uvedl.

Podle Josefa Kusíka, který bydlí na Povážské, se přímo u nich situace nevyvíjela tak dramaticky jako při poslední velké bouři, kdy tam voda tekoucí po ulicích připomínala rozvodněnou řeku. „Teď to spíš bylo plošné, voda byla sice všude, ale docela rychle zmizela. Jen vedle v domě zasahovali hasiči, protože jim tam protekla voda střechou," doplnil.

O to hůř dopadla ulice Pohraniční stráže ve stejné lokalitě, jen o kousek níž. Voda tam s sebou přinesla zem z pole nacházejícího se vedle sídliště Šumavská. Tři čtvrtě metru vysoký nános bahna tam potom odstraňovaly až do pondělní půlnoci Technické služby. Informoval o tom jejich ředitel Ludvík Němejc. „Pracovaly tam dva bagry a odtěžené bahno odvážely nepřetržitě tři nákladní automobily," vysvětlil. Úklid pokračoval i včera, ale to už šlo spíše o vyčištění komunikací a podobně.

Pondělní liják zaplavil i tentokrát viadukt u nádraží. Ten nebyl průjezdný a zanesené kanalizační vpusti museli vyčistit hasiči.

Další dvě bouřky v regionu neničily– Podle meteorologů byly bouřky v pondělí 21. dubna v podobném čase na třech místech v regionu jihozápadních Čech. Pouze ta strakonická ale byla tak ničivá.
– Druhá bouřka byla směrem od Vodňan na České Budějovice mezi Lékařovou Lhotou a Němčicemi. Jediné, co se stalo, bylo, že tam auto skončilo ve vodoteči po bouřce zaplněné vodou.
– Bouřilo také nad Nepomukem. Profesionální hasiči z Plzeňského kraje tam však k žádné události v souvislosti s tím vyjíždět nemuseli.

I přes rozšíření vpustí viadukt u nádraží opět „plaval"

V letech 2004 a 2005 vznikala stavba se souhrnným označením Odvodnění viaduktu. Šlo o rozsáhlou akci, při které především vznikaly tři kanalizační stoky, ale vedle toho, jak už sám název napovídá, měly úpravy omezit zaplavování tohoto místa při deštích. Celkové náklady byly 117 milionů korun a dotace z rozpočtu Ministerstva zemědělství činila 68 milionů korun. Zbytek šel z městské kasy.

Situace se však opakovala a viadukt byl v následujících letech opět zatopený. A tak došlo v roce 2007 k rozšíření kanalizačních vpustí v režii Ředitelství silnic a dálnic. Ani to zaplavování nezabránilo. Při dešti totiž dochází také k jejich ucpávání větvičkami a podobně.

Podle slov místostarosty Pavla Pavla jednání s ŘSD ohledně vpustí pokračují. „Chceme najít nějaké celkově lepší řešení," doplnil.

Co si o tom všem myslíte vy? Jak byste vzniklou situaci řešili? Pište na adresu jana.stroblova@denik.cz

Krupobití zasáhlo Strakonice také vloni a předloni– Silná průtrž mračen s krupobitím 7. července 2012 zaplnila viadukt u strakonického nádraží vodou. Bouřku doprovázely kroupy 0,5 až 3 centimetry. Nejhorší situace byla v oblasti sídliště Šumavská a Radošovic.
– Silná bouře doprovázená přívalovými dešti, kroupami a větrem o rychlosti vichřice zasáhla 19. května 2013 nejen Strakonice, ale i další části okresu. Nejhorší byl vítr, který měl mezi 62 a 88 kilometry za hodinu.

Hasiči

17:36 – Následky prudkého deště likvidovali strakoničtí profesionální hasiči v Povážské ulici ve Strakonicích, kde na panelovém domě došlo k přeplnění odtokových kanálů umístěných na střeše. Voda přetekla dveřmi vedoucími na střechu až do chodby v suterénu. Během průzkumu prováděného hasiči se však intenzita deště snížila a odtokové kanály již stačily vodu odvádět. Hasiči nemuseli nijak zasahovat.
17:44 – K čerpání vody ze zaplaveného viaduktu vyjela ve Strakonicích strakonická profesionální jednotka. Když hasiči přijeli na místo, zasahovala zde již jednotka SDH Strakonice, která vyčistila propustě.
17:47 – Další zásah měli strakoničtí hasiči ve Volyňské ulici, kde se valila voda a bahno ze svahu na rodinné domy. Hasiči na odčerpávání vody nasadili kruhové čerpadlo. Zásah ukončili až před 19. hodinou.
17:57 – Uvolnění silnice, jež byla v délce cca 80 a hloubce až 50 centimetrů zasypána kroupami, řešili v ulici Pohraniční stráže. Uvolnění nakonec zajistili pracovníci Technických služeb Strakonice.
18:03 – K možnému požáru elektrorozvodů vyjela do domu stojícím v ulici Na Ohradě strakonická profesionální jednotka. Průzkum na místě ukázal, že voda po prudkém dešti pronikla střechou jak do chodby domu, tak i do prostoru elektrických rozvodů umístěných na chodbě. Hasiči však nenalezli žádné příznaky hoření. Velitel zásahu doporučil majitelům bytu revizi odbornou firmou.