Veřejné záchodky, to je jedna z věcí, které stále v centru města chybí. Nějaké na území Strakonic sice už jsou, ale ty zcela nedostačují. Nezbývá pak než zajít do restaurace, a to tamní provozovatelé také nevidí příliš rádi.

„Když vás přepadne potřeba přímo uprostřed města, nemáte vlastně kam jít. Na ty již existující záchodky je to příliš daleko, navíc nejsou vždy otevřené,“ postěžovala si pětašedesátiletá Marie Provazníková ze Strakonic.

Zároveň ale s povděkem přivítala, že alespoň na hradě se v tomto směru už situace zlepšila. Tam totiž vznikly v rámci nedávné rozsáhlé rekonstrukce této památky toalety zcela nové.

Situaci by měly vyřešit bezobslužné toalety, které chce radnice instalovat na třech nejfrekventovanějších místech ve městě. Má to být v prostoru u kostela sv. Markéty, dále u Hvězdy a konečně u Prioru někde v blízkosti stánku s rychlým občerstvením.

„Největší prioritou pravděpodobně budou ty u sv. Markéty,“ poznamenal tajemník městského úřadu Jan Tůma. Právě tudy totiž prochází každodenně nejvíc lidí.

Tyto úvahy se však táhnou už víc než rok. Nyní snad už svítá na lepší časy. Radním se dostal do rukou projekt těchto zařízení. Bude se jednat o zděné budovy, do nichž se bude instalovat zahraniční technologie. Nyní má odbor rozvoje radnice spolu s majetkovým zadat zpracování dokumentace pro umístění včetně stavebního povolení.

Původně chtěla radnice kupovat celé záchodky. Ty se skládají z betonového monolitu a samoobslužné technologie, která se postará i o automatické čištění.

Jejich výhodou by bylo, že by se jen dovezly na místo a připojily na připravené přípojky. Byly by pochopitelně také dražší.

Pak se radnice rozhodla pro jinou cestu. „Postavíme objekt a koupíme jen vnitřní zařízení,“ vysvětlil Jan Tůma. Bude se jednat o zděné budovy a výrazně to sníží pořizovací náklady.

Konkrétní ušetřený obnos bude jasný až po výběrovém řízení na realizaci. Původní záměr by znamenal dle výbavy zhruba jeden a půl až tři miliony korun za jeden objekt bez přípojek. I náklady na nové řešení se ale pravděpodobně vyšplhají přes milion.