„Protahujeme, sypeme, solíme,“ shrnul včerejší den ředitel prachatické správy a údržby silnic Jiří Růžička. Podle jeho slov byly největší problémy již tradičně na kopci ve Slunečné a pak na silnici z Vimperka na hraniční přechod. „Na ní zůstaly stát kamiony. Jejich řidiči nám volali, že je máme přijet vytáhnout. To my ale nemůžeme. Můžeme je podsypat, ale nemůžeme nikoho tahat, na to nemáme vybavení a ani nejsme pro takové případy pojištění,“ vysvětlil Jiří Růžička.

Sněžit nepřestane

Na Churáňově leželo včera dopoledne pětapadesát centimetrů sněhu, který nepřestával padat. „Do konce týdne bude na Prachaticku hodně oblačnosti s občasným sněžením. V noci se budou teploty pohybovat pět stupňů pod nulou, denní budou kolem nuly. V tisíci metrech se pak budou i denní teploty pohybovat kolem mínus šesti stupňů Celsia,“ informovala včera Zdeňka Smolíková z předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Doplnila, že koncem týdne meteorologové očekávají oteplení.

Školáci dorazili

Takřka bez problémů byli i řidiči autobusů. „Jediný problém, o němž vím, byl u Chlumu. Tady autobus asi dvacet minut stál, byl tu kamion. Kromě těchto školáků se jinak všichni dostali do škol bez většího zpoždění,“ poznamenal vedoucí oblasti ČSAD autobusy České Budějovice v Prachaticích Jaroslav Maryška.

Až sedmdesát centimetrů sněhu by mohlo odhadem ležet na Jezerní Slati. „V neděli tam bylo čtyřicet cetimetrů,“ řekl včera Antonín Vojvodík.

Bez řetězů stop

Řidiči kamionů, kteří se do Německa vydali přes hraniční přechod Strážný bez řetězů, měli smůlu. Podle informací z referátu cizinecké a pohraniční policie Strážný totiž německá strana bez řetězů žádné kamiony na své území nepustila. Řidiči kamionů tak stáli v řadě takřka po celé délce hraničního přechodu.

To, že řidiči kamionů měli problémy, potvrdil i dispečer jednoho z místních autodopravců. „Auto, které mělo skládat v šest hodin ráno v Husinci, zůstalo stát u Volar. Taky na Strážném to není nic moc,“ poznamenal.

U Kubovy Huti stálo ráno pět kamionů a situaci komplikoval i semafor, který mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí nutil auta zastavit. Chvílemi tak měla vozidla komplikované rozjíždění. Nad Horní Vltavicí zapadl kamion do škarpy. Po deváté hodině již bylo vše bez problémů, silnice s břečkou, ale dobře sjízdná.

„Hlavní silnice jsou možná protažené, ale například silnice z Vacova do Čkyně vypadala hrozně. V lepším stavu jsou silnice na Strakonicku,“ řekla včera Monika Naušová, která za prací dojíždí z obce Žár na Vacovsku do Volyně.

Lyžaři, na svahy

Dobrou zprávu pro lyžaře má areál na Zadově. „O víkendu spustíme vlek. Na svahu leží zhruba třicet centimetrů uježděného sněhu. Přemýšlíme, jestli spustíme i večerní lyžování,“ uvedl Pavel Voldřich. Už nyní ale nedočkaví lyžaři do areálu volají a ptají se, kdy mohou vyrazit na svah. „V tuto chvíli se upravují i běžecké stopy, zatím klasické okruhy. O víkendu budou připravené,“ doplnil Pavel Voldřich.

S možností spustit vlek na Libínském Sedle počítá také TJ Libín 1096. „Na svahu zatím leží zhruba deset centimetrů, ještě deset bychom potřebovali, abychom mohli vyjet s rolbou a zpevnit podklad,“ řekla včera za TJ Libín Jitka Soukupová. Vzápětí ale doplnila, že pokud ještě sníh připadne, zahájí libínská sjezdovka v sobotu sezonu tak, že děti budou mít lyžování zdarma. O tom ale rozhodnou až v pátek.

V sobotu se bude lyžovat také na Kubově Huti. Jak potvrdil starosta Zbyněk Klose, připraveny budou nejen sjezdovky, ale také běžecké stopy. „Kdo si jako stý koupí permanentku, získá tři litry svařeného vína,“ řekl starosta.

Proudu bylo dost

Tíha sněhu nezkomplikovala život energetikům. „Nemáme nikde hlášeno, že by byly problémy, padaly nám stromy do vedení,“ potvrdil dopoledne tiskový mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha.

Rohlíky, chléb i pečivo dovezl jeden z řidičů z pekárny na Vacovsku v pořádku.

„Nejhorší to bylo brzy ráno, v jednu hodinu, ve čtvrt na dvě. Silnice z Vimperka do Čkyně nebyla vůbec upravená. Oproti tomu na Strakonicku se jede jako v létě, taky Blatná a Sušice je v pohodě,“ zhodnotil situaci na silnicích Tomáš Smíšek z Vimperska.

Přezouvají

„Neustále přijíždějí řidiči, kteří ještě nestihli přezout na zimní pneumatiky. Teď, když začalo znovu sněžit, se lekli a volají od rána,“ popsal vimperský majitel pneuservisu. Při telefonátu přímo ze silnice u Vimperka zhodnotil, že je znát, kdo má kvalitní zimní pneumatiky. „Některým to ujíždí pořádně, jsou nebezpeční i pro ostatní,“ doplnil.

Těm připraveným však včera na Prachaticku sníh velké problémy nenadělal. „Zimní pneumatiky mám už zhruba tři týdny. Sněhové řetězy jsem nasadil až ve Volarech a jelo se mi úplně bez problémů. Za poslední hodinu jsem dokonce třikrát potkal cestáře, což dříve nebývalo až tolik zvykem. S jejich prací jsem tedy spokojený, silnice jsou dobře průjezdné,“ potvrdil včera dopoledne řidič kamionu František Macák, který měl namířeno do Německa.