Plánovaná výstavba obchvatu povede dál od domů. Rozhodli o tom milínští zastupitelé. Skončilo tím několikaměsíční jednání, které nedalo obyvatelům Milína spát. Zastupitelé měli rozhodnout o trase již letos v květnu, tehdy ale hlasování skončilo nerozhodně. Občané tedy měli hlasovat v referendu, od kterého ale obecní samospráva upustila. Stavba by měla být zahájena do roku 2012. O pondělním rozhodnutí bude zastupitelstvo oficiálně informovat Ředitelství silnic a dálnic, až poté se bude moci rozjet územní řízení a příprava stavby.
O druhém návrhu, který předložil zpracovatel projektu, si obec Milín vyžádala více informací. Jednotlivé varianty se lišily například návrhem přemostění silnice z Milína na obec Kojetín, protihlukovými zábranami či systémem odvodnění.
Sami obyvatelé měli o trase obchvatu rozhodnout ve veřejném referendu, které ale obec zrušila. Varianty se liší například v návrzích přemostění silnice z Milína na Kojetín, přeložek místních komunikací a inženýrských sítí, protihlukových bariér nebo systému odvodnění.
Z toho plyne i jiná doba výstavby a odlišné nároky na dopravní omezení. Silnice R4 začíná v Praze, parametry rychlostní komunikace má ale až mezi Jílovištěm a křižovatkou Skalka u Příbrami. Z plánovaných 81 kilometrů je v provozu zatím 32 kilometrů.