Pokud člověka postihnou zdravotní potíže, má hned několik možností. Když se jedná o stav ohrožující život, je na místě volat zdravotnickou záchrannou službu, jinak nezbývá než vyrazit na pohotovost.

Lékařská služba první pomoci

Spadá pod Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje. Má svá pracoviště ve Strakonicích v prostorách nemocnice a v Blatné i ve Vodňanech na tamních poliklinikách. Ordinační hodiny má ve všední dny od 8 do 22 hodin, o víkendech a svátcích ve Strakonicích od 8 do 22 hodin a v Blatné a Vodňanech od 8 do 20 hodin. Lidé na LSPP musejí přijít, tato služba není výjezdní. Telefonní spojení je 383 324 834. O sobotách, nedělích a svátcích kromě toho funguje také LSPP pro děti a dorost, a to od 8 do 20 hodin.

Strakonická nemocnice

Po pracovní době fungují částečně jako pohotovosti i služby na jednotlivých odděleních. Jde především o chirurgii, ale i internu a další odbornosti. Telefonní spojení je přes ústřednu nemocnice, která má číslo 383 314 111.

Stomatologické ordinace

Pokud jde o zubní pohotovost, střídají se o ni jednotliví zubní lékaři v rámci celého okresu. Ti ošetří pacienty v nezbytně nutném případě v pátek do 16 hodin a o víkendu vždy od 8 do 11 hodin. Který stomatolog slouží, je možné zjistit na LSPP.
Další možností je zubní pohotovost v Krajské nemocnici v Českých Budějovicích. Ta má ordinační hodiny ve všední dny od 16 do 22 hodin, o víkendech a svátcích pak od 8 do 18 hodin. Telefonní spojení je 387 878 570.

Lékárny

Pohotovostní službu si mezi sebou po týdnech střídají tři strakonické lékárny, a to Zelený orel v ulici Lidická, U Červeného hroznu na Velkém náměstí a U Živé vody v ulici Bezděkovská. Znamená to, když je třeba ve středu svátek, službu má lékárna, která slouží i o víkendu. Pohotovost je o sobotách, nedělích a svátcích vždy od 9 do 18 hodin. Která lékárna slouží, se dá zjistit na LSPP.

Písek

LSPP pro dospělé je v přízemí budovy záchranné služby, u areálu nemocnice, telefon 382 207 155. Funguje v pondělí až pátek od 18 do 22 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 22 hodin. LSPP pro děti je umístěna v budově Krajské hygienické stanice u parkoviště proti nemocnici a je v provozu od pondělí do pátku od 18 do 22 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin. Zubní pohotovost – lékaři se ve službě střídají, a to v sobotu a v neděli od 8. do 10.30 hodin.

Prachatice

LSPP sídlí v Prachaticích a Vimperku, zajišťují ji přímo lékaři zdravotnické záchranné služby. Dětská pohotovost je v areálu prachatické nemocnice v odbě od 17 do 7 hodin. Stomatologové v okrese se o služby také střídají. Jedná se o víkendy od 8 do 10 hodin.

Horažďovice

Všeobecná lékařská služba první pomoci funguje v prostorách léčebny pro dlouhodobě nemocné, a to o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 16 hodin. Telefon je 376 512 222.

Informace o pohotovostních službách lékáren i stomatologů na Strakonicku přináší každý týden ve svém pátečním vydání též Strakonický deník.

Čtěte také zde.