„Parkoviště v ulici Na Ohradě u oddělení policie je z větší části využíváno jako parkovací plocha pro občany,“ říká mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková. „Oplocení zničily povodně, plocha zůstala bez údržby.“

Celá plocha, parcelní číslo 1494/1, byla ke dni 1. 8. 2004 předána k hospodaření Ministerstvu vnitra ČR k zabezpečení provozu Obvodního oddělení PČR ve Strakonicích. S tímto užíváním je spojena i povinnost úklidu plochy a také právní odpovědnost za škody.

„V zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví a majetku byla proto přijata nezbytná opatření, spočívající v postupném oplocení pozemku,“ pokračuje Nováková. Objevilo se zde dopravní značení k omezení vjezdu a parkování cizích vozidel a vstupu nepovolaných osob. „Toto opatření je v současné době nezbytné pro dodržení všech právních norem, které s provozním režimem plochy souvisí. Zamezí se dalšímu poškozování zaparkovaných vozidel, travnatých ploch, parkování odstavených vraků, nebo úniků škodlivin.“ Plocha je také určena jako shromaždiště osob a je zde nutné zabezpečit volné místo i pro požární techniku.

Zaparkovaná vozidla v zadní části omezují průjezd do policejního dvora. Připravovaná omezující opatření sníží počet parkovacích míst pro veřejnost. Po dohodě s městem bude zákazová dopravní značka umístěna tak, aby pro potřebu veřejnosti bylo k dispozici v přední části parkoviště alespoň 20 míst.

„Proto apelujeme na občany, aby počítali s nastávající situací či odstranili odstavená vozidla bez registračních značek,“ dodává Nováková ze strakonické policie.