V obci funguje už pátým rokem charita. Organizace pořádá různé akce a stará se především o lidi v Malenicích. Poslední dobou se ale potýká s problémy. Více ale v rozhovoru pro Strakonický deník uvádí ředitelka malenické charity Ladislava Drhová.

S jakými problémy se malenická charita potýká?

Někteří lidé si myslí, že placené služby charity jsou zbytečné. Že pět placených zaměstnanců je mnoho na současných devět klientů. Ale dohromady jsou ti lidé přijati ani ne na 1,5 úvazku. Někdo si myslí, že by charita měla poskytovat, jako dříve, péči zdarma.

Je něco takového vůbec možné?

Bylo by ideální, kdyby byly služby poskytovány zadarmo, jako sousedská výpomoc. Před válkou byli v charitě dobrovolníci. Od roku 1990 byla Česká katolická charita znovu obnovena a postupně i další její složky, které se z počátku snažily doplňovat díry v sociální síti služeb. V současné době je charita rovnocenným partnerem státních služeb.

Dobrovolníci by se dnes asi těžko sháněli…

Maminky na mateřské mají většinou dost práce se svými ratolestmi, ženy středního věku jsou většinou v pracovním procesu a důchodkyně už nemají tolik sil a většinou i své zdravotní potíže.

Za jakým účelem vůbec v Malenicích charita vznikla?

Založena byla v roce 1992. Tehdy se ale předpokládalo, že v obci vznikne dům s pečovatelskou službou, kde by měla své jasné uplatnění.

Zatím se tak nestalo. Co je tedy hlavní náplní zaměstnanců?

Dříve jsme jako neprofesionální charita – neplacená – pořádali různá setkání pro seniory a kulturní akce.

Poslední dva roky máte ale placené zaměstnance.

Ano. Ti se starají o klienty v Malenicích i okolních obcích. Hlavní součástí pečovatelské služby je každodenní péče o dvě klientky, které nemohou být doma úplně samy. Zahrnuje to i péči o domácnost, stravu a osobní hygienu. Zajišťujeme také donášku obědů, odvoz k lékaři. V případě potřeby jsme schopni dělat klientům společnost, nebo je ohlídat po dobu, kdy potřebují jejich nejbližší například někam odjet.

Hodláte své služby ještě dále rozšiřovat?

Pokud bychom získali služební auto, chtěli bychom zajišťovat služby ve větší míře také v okolních obcích. Někteří lidé už se o ně zajímali.

Mohlo by se v návaznosti na současné problémy stát, že by charita v Malenicích zanikla?

Na dnešek je vypsané výběrové řízení na nového ředitele charity. Snad najdeme někoho, kdo to bude chtít vést dál. Pokud ne, mohla by se z Malenické charity stát pobočka některé z okolních. Ale myslím, že by to byla škoda. Máme stále více klientů, zvládli jsme přechod na nový zákon o sociálních službách a zařídili jsme si kancelář. Myslím, že je vše rozjeté dobrým směrem. O osudu charity se rozhodne koncem roku.

Znamenalo by zrušení charity i konec služeb pro vaše klienty?

Doufejme, že ne. Ale je možné, že už by k lidem nedocházely místní pečovatelky a vzdálenější charita by nemohla zajišťovat služby v rozsahu jako místní malenická charita.