Madeta má jasno o provozu ve Strakonicích. Vyhlídky jejích zaměstanců tak nejsou moc růžové.

Sušárna mléka zůstává, výrobu sýra Cottage přesune do Prachatic, výrobu pomazánkového másla do centrální máslárny v Plané nad Lužnicí. Pro vyprázdněné prostory po výrobě bude hledat nové využití.

Budoucí počet zaměstnanců po výše zmíněných změnách není v tuto chvíli definitivní. Otázka zaměstnanosti bude řešena na konci prvního čtvrtletí 2008. V současnosti pracuje ve Strakonicích necelá stovka lidí. „V rámci akciové společnosti hledáme pro určitý počet pracovníků uplatnění,“ informoval ředitel Miloslav Dytrych.

Podle něj budou výroby sýra a másla převedeny v průběhu I. pololetí 2008. Provoz sušárny ovlivní poptávka na trhu.

Osud výrobny sýra a pomazánkového másla nezachránila ani nedávná dohoda o cenách mléka mezi českobudějovickou Madetou a Mlékařským a hospodářským družstvem Jih.

„Madeta musí dál hledat cesty ke snížení nákladů, optimalizovat své výrobní procesy a pokračovat v etapách centralizace výroby do větších celků,“ poznamenal ke změnám Dytrych.

O těchto záměrech jsou zaměstnanci svým vedením informováni. „Panuje tu ale nervozita, protože nikdo neví, kdo skončí a kdo zůstane. Zatím nikdo výpověď nedostal,“ říká s obavami jeden ze zaměstnanců. Jméno do tisku se však zdráhá uvést.


Úřad práce ve Strakonicích situaci v Madetě sleduje a určitý příliv lidí do statistiky uchazečů o zaměstnání předpokládá.

Madeta:

Je největším zpracovatelem mléka v ČR. Za rok zužitkuje přes půl miliardy litrů. Na trh dodává 239 druhů výrobků.

Závody – Strakonice, České Budějovice, Pelhřimov, Planá nad Lužnicí, Prachatice, Jindřichův Hradec, Řípec, Český Krumlov.

Strakonická mlékárna začínala v roce 1953 s výrobou dětské kojenecké výživy Sunar. Postupně se specializovala na výrobu plnotučného sušeného mléka Tatra. Koncem 80. let byla jeho jediným výrobcem ve východní Evropě.

Čtěte takézde