Sedmičlenná delegace z Radomyšle byla před nedávnem na návštěvě v partnerském italském městečku Montoggio poblíž Janova. Radomyšlský starosta Luboš Peterka jezdí do Montoggia téměř jako domů. Jaký byl důvod poslední návštěvy? Právě o tom je rozhovor s ním.

S Italy už se znáte a jejich výprava v červnu zažila, co je pouť a jak chutnají pouťové koláče. Co bylo na programu tohoto setkání?

Spolupráce doposud probíhala v oblasti vzájemného poznávání kultury, historie a životního stylu. Tato návštěva byla spíše obchodního charakteru. Šlo o to, projednat možnosti obchodní spolupráce s podniky na jihu Čech.

Co jste tedy jeli prezentovat?

Prakticky Jihočeský kraj. Třeboňského Regenta ve spojitosti s lázeňstvím, uzenářské lahůdky, různé výrobky z kapra, které tu měli Italové možnost ochutnat, a o které měli zájem.

Jakou formou jste jihočeské výrobky nabízeli?

Řekl bych, že tou nejúčinnější. Byli jsme přijati prezidentem hospodářské komory v Janově, o jejímž významu svědčí i to, že sídlí v jednom z nejslavnějších paláců. Naši návštěvu už předem avizoval místní tisk a novináři, včetně televize. Ostatně ti nás doprovázeli po celou dobu.

Jaké obchodní nabídky dali Italové vám?

Rovněž z oblasti potravinářství. Zavedli nás na prohlídku moderní rodinné továrny na těstoviny vyráběné vlastní recepturou. Jak jsme se dozvěděli, některá strojní zařízení byla dokonce nakoupena v Brně. Nevyráběli tam ale těstoviny určené pro supermarkety, ale do luxusnějších prodejen a restaurací. Těstoviny byly tažené nebo penízkového tvaru se znakem Montoggia.

Dá se říci, že to, co nabízejí, jsou tradiční výrobky pro tento kraj…

Určitě. A nechali nás projít i provozy, kde se vyrábějí. Vzali nás také do malé pekárny se dvěma zaměstnanci, ve které vyráběli pečivo z jedlých kaštanů, protože Montoggio je oblast, kde se kaštanům daří. Nezvyklé pro nás bylo, že si v soukromém supermarketu vyrábějí některé druhy zboží, například parmezán. Navštívili jsme i zemědělskou farmu provozující agroturistiku.

Jaké jídlo je v Montoggiu typické?

Pochopitelně těstoviny a přidávají k nim speciální zelenou omáčku zvanou pesto. Vyrábí se tradiční metodou z bazalky, kaštanů, sýra, oleje, česneku a soli . Toto jídlo vařili Italové i u nás v Radomyšli při jejich pouťové návštěvě.

Údajně jste byli pozváni i na hon na divočáky?

Ano. Ten byl domluven již v červnu v Radomyšli. Divočáci se v oblasti Montoggia hojně vyskytují, už kvůli kaštanovníkovým lesům. Honu, na kterém bylo zastřeleno 13 divočáků, se zúčastnili dva myslivci za Radomyšle.