Gentleman silnic. Tímto titulem se může od v čtvrtka pyšnit Robert Beneš z Volenic. V srpnu zachránil z hořícího auta, které mohlo každou chvíli explodovat, dva zraněné mladíky.

K dopravní nehodě, která se stala 4. srpna u Předslavic, se dostal jako náhodný řidič, když vezl děti na fotbal.

„Když jsem přijížděl k místu nehody, stál tam už muž se ženou. Říkali, že v autě jsou všichni mrtví. Šel jsem situaci obhlédnout. Ti dva ale křičeli, že to hoří a vybouchne,“ popsal Beneš.

Klepal se strachy

Připouští, že měl strach, nevěděl, co hořící auto udělá, a celý se klepal. V okamžiku, kdy ale viděl vedle vozu prvního z mladíků, na obavy zapomněl a běžel mu na pomoc. S dalším mužem odtáhli chlapce od auta. Ten se mezi tím probral z bezvědomí. „Vypadal, že je v šoku, ale jinak v pořádku,“ vzpomíná zachránce. Pak prý si uvědomil, že má v autě hasicí přístroj a chtěl požár uhasit. Nebylo to ale už nic platné.

„Odcházel jsem, ale ještě jsem se otočil přes rameno a viděl na zadním skle ruce. Vrátil jsem se, rozbil sklo a tahal toho kluka ven. Ale nešlo to. Zavolal jsem, ať mi jde někdo na pomoc. Přiběhl pán v montérkách a společně jsme ho vytáhli,“ popisuje Robert Beneš.

To už prý bylo auto celé v plamenech „Ptali jsme se druhého kluka, kolik lidí v autě bylo. Mluvil zmateně. Pak řekl, že dva. Mysleli jsme, že jsou všichni venku,“ dodává téměř omluvným hlasem dobrovolný hasič z Volenic.

Od nehody odjel na fotbal. Až při zpáteční cestě, kdy se vrátil na místo, zjistil, že ve voze byl ještě jeden mladík. „Opravdu jsem myslel, že už tam nikdo nezůstal. Podle policistů bychom mu už ale prý nemohli pomoci,“ dodal. I to je jeden z důvodů, proč „gentleman“ silnic nestojí o žádná velká oceňování. „Navíc jsem kluky nevytáhl sám. Byli tam se mnou další lidé,“ upozorňuje.

Svoji roli sehrál u nehody u Předslavic i alkohol. U řidiče (29), kterého Robert Beneš z auta vyprostil, bylo potvrzeno požití alkoholu. „Muž je obviněn z trestného činu ublížení na zdraví a současně z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Robert Beneš vždy upozorňuje na to, že mladíky nezachraňoval sám. „Muže, kteří mu pomáhali, bohužel neznáme. Ale i jim patří náš dík,“ zmínil se včera ředitel okresního ředitelství PČR ve Strakonicích Ivan Fanta. Z jeho rukou už v září Beneš přebíral Plaketu prezidenta Police ČR.

Titul Gentleman silnic uděluje policie společně s Českou pojišťovnou třetím rokem. Zatím ho získalo 29 lidí, z toho tři ženy. Robert Beneš je ale prvním člověkem na Strakonicku, který toto ocenění získal. „Oceněn může být každý, kdo se přičiní o záchranu života. Nezáleží na tom, jestli pomohl jednomu či více lidem. Nesmí to být ale záchranář ve službě,“ upřesnil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.