Podnikatel a multimilardář Zdeněk Bakala (skupina RPG) Fezko nekoupí. Ještě na začátku roku 2008 ale zájem o strakonickou textilku měl. Tuto transakci povolil antimonopolní úřad.

Nyní je situace jiná. Bakala Fezko nekoupí. „Můžeme potvrdit, že ještě před několika dny to bylo aktuální. Došlo ale ke změnám na obou stranách, situace se změnila a k jednání nedošlo,“ řeklza pražskou agenturu Bison & Rose, která podnikatele Bakalu mediálně zastupuje, Vladimír Bystrov. Nepotvrdil, že by v budoucnu mohlo k obnovení jednání dojít. Ani neuvedl, k jakým změnám došlo. „Omlouvám se. Skupina RPG zásadně nekomentuje detaily svých jednání či vztahů s obchodními partnery.“

Jaký dopad budou mít tyto události na budoucnost Fezka nám včera nikdo v textilce říci nedokázal. Ani finanční ředitel Jaroslav Hořínek. „Nerad bych k tomu cokoliv říkal, neznám podrobnosti jednání,“ řekl Deníku Hořínek.

Fezko má cca 500 pracovníků. Předloni podnik vykázal při produkci 5,8 milionu metrů látek tržby přes 1,3 milirady korun. Její dceřiná firma Fezko servis dosáhla kolem 130 milionů korun.

Finanční magnát Zdeněk Bakala měl zájem odkoupit textilku Fezko Strakonice a její dceřinou firmu Fezko servis. K jednání kvůli změnám na obou stranách nedošlo. Holding, zčásti patřící Bakalovi a vlastní těžební OKD, by tak v opačném případě získal přes firmu RPG Automotive 100 procent textilního podniku a 91 procent ve společnosti Fezko servis.

Skupinu kolem Fezka včetně dceřiné firmy na Slovensku vlastní nizozemská Stark B. V. sdružující evropské a americké investory. Do skupiny patří i výrobce klobouků Tonak – je dcerou Fezka.

Bakalův majetek je odhadován na čtyři milardy korun. V roce 2004 prostřednictvím své společnosti RPG Industries koupil skupinu Karbon Invest. Ta zahrnuje Ostravsko-Karvinské doly (OKD), Metalimex, Českomoravské doly a Kovonu Karviná. Vlajkovou lodí jsou pochopitelně OKD, které Bakala hodlá uvést na burzu jak v Praze, tak v Londýně. Díky zvýšeným cenám uhlí mají OKD v poslední době vynikající finanční výsledky, jen za rok 2005 hlásily zisk ve výši 5,33 miliard. Otázkou ovšem zůstává, kolik procent RPG Industries Bakala vlastní. Podle dostupných informací by to mělo být jen kolem osminy společnosti.