Reforma veřejných financí přinesla nejednu důležitou změnu. A to v mnoha rozdílných sférách lidského konání.

Společné zdanění manželů

Jako příklad můžeme uvést společné zdanění manželů. Novela zákona o daních z příjmu tuto možnost po třech letech ruší. Letos tak máme poslední možnost společného zdanění využít, zpětně pro rok 2007.

„Tuto změnu rozhodně nevítáme s radostí, ale na druhou stranu, co naděláte,“ říká mladý manželský pár, který podniká společně.
Toto společné zdanění je tím výhodnější, čím větší rozdíl v příjmech manželů je. Nejvýhodnější se tím pádem jeví, když jeden z manželů nemá příjem žádný, například je–li manželka na mateřské dovolené.

Společné zdanění manželů nyní jaksi pozbylo smyslu, a to díky zavedení jednotné patnácti procentní daně z příjmu.

Důchodová reforma

Reforma veřejných financí pomýšlí i na starší občany, v takzvané důchodové reformě. Ta je v dnešní době nezbytná především díky stárnutí obyvatelstva.

Nyní by podle dostupných informací mělo dojít k zlepšení v oblasti úlev pro pracující důchodce. Byly pro ně schváleny vysoké slevy na dani. Stát je tak chce v jejich činnost podporovat.

„Rozhodl jsem se jít do předčasného důchodu. Dosud jsem se živil jako drobný podnikatel. Nemusím přemýšlet, abych měl dost peněz na odvody. Kolik si k důchodu přivydělám, tolik budu mít,,“ řekl čerstvý šedesátiletý důchodce. Starosti mu ubydou i stím, že býval jedním ze společníků firmy. „Teď si mohu v klidu dělat sám na sebe,“ uvedl.

Důchodové pojištění

Stát se také snaží občany motivovat, aby dobrovolně začali dříve a více spořit na důchody. Reforma tak zasahuje i do této oblasti.

“Žádný rozdíl jsem v poptávce po životním či důchodovém pojištění nezaznamenal. Tyto druhy pojištění jsou samy o sobě velmi specifické. Během roku se jich neuzavírá příliš velké množství,“ poznamenal včera jeden ze strakonických makléřů.

Tudíž na dotaz, zda makléřům na důchodové či životní pojištění ubývají nebo přibývají klienti, je příliš brzy. Názor, že reforma se zatím nijak nepromítá do počtu uzavřených smluv, sdílí většina dotázaných pojišťoven, které uzavírají takzvané soukromé důchody, neboli penzijní připojištění a životní pojištění.