Chráněných čápů bílých stále ubývá. „Letos je to nejhorší za posledních čtyřicet let,“ hodnotí vedoucí skupiny pro výzkum brodivých ptáků České republiky a Slovenské republiky Stanislav Chvapil. Skupina monitoruje čápy v 21 okresech v Čechách a v 8 okresech na Slovensku.

Na Strakonicku je 21 fyzicky existujících hnízd. „Loni bylo obsazeno dvanáct, ale letos je to daleko horší,“ vypráví Chvapil. Navíc spousta čapích párů letos vůbec nemá mladé, nebo nepřežijí. „Jenom na Strakonicku jsme našli asi pětadvacet mrtvých mláďat. Je to způsobeno především deštivým a chladným jarem, ale i chemizací zemědělství,“ vysvětluje ornitolog. Čáp, když krmí tři mláďata, uloví za den až 44 hrabošů. Ti ale mohou mít v těle chemikálie, kterými se čáp otráví.

První mláďata letos Stanislav Chvapil kroužkoval v Blatné 8. června. „Jsou to potomci páru, který u nás už čtvrtým rokem zimoval. Původně se narodila čtyři mláďata, ale dvě uhynula,“ informuje. V současné době mláďata, která přežila, už létají.

Pokud pár vydrží pohromadě, létá většinou opakovaně na stejné místo. Čápi většinou žijí osm až deset let, ale nejstarší zjištěný čáp na základě kroužkování se dožil dvaadvaceti let. „Kroužkoval jsem ho kdysi ve Štěkni a po dvaadvaceti letech hnízdil v Plané nad Lužnicí,“ vzpomíná Stanislav Chvapil.

Letos bylo na Strakonicku okroužkováno pouze devět mláďat. Dvě v Blatné, dvě v Bratronicích, dvě v Hajanech a tři ve Vodňanech. Obsazená hnízda, ale bez mláďat, jsou i v Drahonicích, Katovicích a Volyni.

Ciconia ciconia neboli čáp bílý je na seznamu ohrožených druhů. Na hnízdiště přilétá koncem března, začátkem dubna. Délka sezení na vejcích je 28 až 32 dní, délka vyvedení mláďat dva měsíce. Čáp odlétá na zimoviště (do Afriky) na konci srpne až začátku září. Délka života je průměrně 8 až 10 let. Rozpětí křídel čápa bílého je až dva metry.