VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čočku jedli Norové poprvé ve Strakonicích

Strakonice - Poznávání krajů, jídel a zdokonalení jazyka, to je smyslem třech projektů, které společně připravily strakonické a norské střední školy

25.4.2009
SDÍLEJ:

Norové si vyzkoušeli cukrářské umění.Foto: DENÍK/Klára Alešová

Co je to, a jak chutná čočka, škubánky nebo kremrole? To se během svého pobytu ve Strakonicích dozvěděli studenti z norských středních škol v městech Sjoevegan a Skjervoey. Ve své zemi totiž takové pokrmy neznají. „Chutná mi u vás špíz. Rajskou omáčku – tu jsme ale nikdo moc nejedli, to u nás neznáme,“ uvedl student Sindole Salamonsen.

Možnost poznat navzájem své země, kulturu i stolování dostali čeští a norští studenti díky projektu, do kterého se společně s norskými školami zapojily ze Strakonic střední škola řemesel a služeb, gymnázium a střední průmyslová škola. Ten aktuální je zaměřený na kulinářství.

Čtrnáct Norů navštívilo a vypomáhalo minulý týden například ve školních jídelnách, které jsou u nás o dost jiné. „Naše jídelna je spíše taková kantýna. Teplé jídlo tu máme jen dvakrát do týdne,“ zmínila se norská studentka Trine Lise.

Společně pak žáci připravovali i slavnostní oběd a raut. „Každý dělá své speciality. My například hovězí polévku s játrovými knedlíčky a kachní stehna po selsku s červeným zelím a bramborovými knedlíky. Na raut pak lovecký špíz, vejce plněná kapří fáší nebo sýrovou variaci se zvěřinou,“ uvedla vedoucí odborného výcviku střední školy řemesel a služeb Naďa Šindelářová.

Norové si pro hosty z radnice a kraje připravili své speciality. „Jsou to hlavně pokrmy z lososa a jiného rybího masa,“ zmínil se norský učitel Knut Oeystein Johansen.

Jedním z přání Norů bylo podívat se do dílny cukrářské výroby. „Nic podobného neznají. Obor cukrář se u nich vůbec nevyučuje, proto chtěli, aby si ji jejich děti mohly vyzkoušet,“ poznamenal ředitel střední školy řemesel a služeb Emanuel Pavelka.

Návštěvu cukrářské dílny domluvil na Střední a jazykové škole ve Volyni. Žáci si tu mohli vyzkoušet jak se pečou dorty, rolády nebo kremrole, vyrábí se tažený karamel nebo marcipán. „Nikdy jsme tohle nezkoušeli ani neviděli, jak se cukroví dělá. U nás v obchodech si ani zákusky nekoupíte,“ tvrdí Norové.

Češi je ale za jejich práci chválili. „Na to, že nikdy nepekli, jim to docela jde,“ připustila Eva Hadravová, která se ve Volyni učí na cukrářku.
Norové strávili na Strakonicku týden. V květnu odjedou učni ze střední školy řemesel a služeb do Norska, kde se naučí na oplátku vařit něco z místních specialit. „Měli bychom vařit losa, soba, nebo bělokura a nějaké rybí speciality. Nikdy jsme to nedělali, tak jsem na to zvědavá,“ říká učenka 3. ročníku oboru kuchař Jana Markvartová.

Všechny zkušenosti, které žáci na výměnných pobytech pochytí, zpracují do trojjazyčné kuchařky. „Část receptů v ní bude tradičních českých a část norských,“ doplnil Pavelka.

Další projekt s Nory připravuje střední průmyslová škola. „Je to videokonference s norskými žáky. Projekt je zaměřen na zdokonalení angličtiny,“ řekl ředitel střední průmyslové školy Petr Wágner. Díky projektu získají všechny tři školy techniku pro videokonferenční hovory.

Peníze
– Na kulinářský projekt, jehož cílem je vytvoření trojjazyčné kuchařky norských a českých receptů získala Střední škola řemesel a služeb 20 000 euro z norských fondů.
– Všechny tři projekty, které školy rozjely, zafinancují norské fondy částkou 90 000 euro.

Nevím, co jsou kremrole. Nikdy jsem v Norsku nic podobného nejedla

Studentka Trine Lise je z Norska a studuje obor kuchař číšník. Do Čech přijela na výměnný projekt týkající se kulinářství, jehož garantem je Střední škola řemesel a služeb ve Strakonicích. V Čechách dostala jedinečnou příležitost vyzkoušet si práci cukrářky. Podobný obor v její zemi totiž není.

Cukrařinu jste si vyzkoušela v dílnách střední školy ve Volyni. Jak vám to šlo?

Je to hodně zajímavé řemeslo. V Norsku se nikde nic podobného nevyučuje. Ale líbí se mi to.

Znáte cukrovinku, kterou jste vyráběla? (kremrole)

Nikdy jsem nic podobného nejedla. Nevím, jak se to jmenuje, ani jak to chutná.

V Norsku se zákusky nedělají?

Ne. Nemáme tam ani typické cukrárny, jen pekárny. V těch se prodává především kynuté pečivo.

Jaké jídlo je pro vaši zemi typické?

Řekla bych, že asi chléb. Pečeme si ho sami a poměrně často. Jíme ho většinou ke snídani, obědu i k večeři. Například se sýrem nebo džemem.

A co z teplých pokrmů?

Ty se u nás moc nedělají. Většinou vaříme polotovary. Párky nebo karbanátky.

Ani na slavnostním nedělním obědě není maso?

U nás se většinou rodina schází při sobotní večeři. Většinou děláme lasagne nebo ryby. Když už je maso, bývá například ze soba.

Chodíte na střední školu, jak je to se stravováním tam?

Jídlo si nosíme z domova, nebo si nějaké koupíme v kantýně. Teplé jídlo máme ve škole tak dvakrát do týdne.

Během pobytu v Čechách bydlíte na školním internátě a stravujete se ve školní jídelně. Chutná vám tady?

No, je to pro mě dost neobvyklá strava. Když byla rajská, raději jsem šla na pizzu.

Vaříte omáčky? A co polévky?

Omáčky téměř neznám. Polévky také moc neděláme. Když už, tak spíše jako hlavní chod s chlebem.

Autor: Klára Alešová

25.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 24 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Skladník v mrazírenském skladu. Příprava zboží k rozvozu, zaskladňování. , Požadujeme pracovitost, svědomitost, spolehlivost., Výhodou zájemci s vodňan a blízkého okolí, VÝHODY: stravenky, KONTAKT: Vojtková Monika, tel.: 777770771, e-mail: obchod@schmidt-vodnany.cz. Pracoviště: Ondrej schmidt - provozovna: mrazírny, Tyršova, č.p. 1235, 389 01 Vodňany. Informace: Monika Vojtková, +420 777 770 771.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Přijmeme prodavačku na hlavní pracovní poměr s tříměsíční zkušební dobou., Nevyučené v oboru zaučíme, přátelský kolektiv, Nástup možný ihned, POŽADAVKY: zdravotní průkaz pro práci v potravinářství, samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování., Náplň práce: příprava zboží k prodeji, nabídka a prodej zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny, Zaměstnanecké výhody: stravenky, bonusy. Pracoviště: Zeman maso-uzeniny, a.s. - provozovna blatná, tř. J. P. Koubka, č.p. 12, 388 01 Blatná. Informace: Martin Karásek, +420 724 578 621.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 000 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol učitel/ka 1.stupně. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky na kvalifikaci dle zákona 563/2004 sb., ve znění pozdějších předpisů, KONTAKT: Mgr. Kolesová, tel.: 739 054 044, e-mail: reditel@flc.strakonice.eu - telefonicky od 25.6.2018 kdykoliv, popř. 739054048 Mgr. Caisová bez omezení. Pracoviště: Základní škola f. l. čelakovského, strakonice, jezerní 1280, Jezerní, č.p. 1280, 386 01 Strakonice 1. Informace: Kolesová, +420 739 054 044.

Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč

Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ostatní zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Jedná se o balící práce, KONTAKT: Mykola Kostan, tel.: 608885206. Pracoviště: Královský styl s.r.o.- pracoviště vodňany, Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Kostan Mykola, +420 608 885 206.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jen jen za první polovinu letošního roku se akcí pořádajících Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity při MEVPIS ve Vodňanech zúčastnilo téměř osm tisíc lidí.

Semináře na fakultě pokračují

Ilustrační foto

Astronomické léto začne až tropicky

Sloni na špacíru, jak se chová jídlo a hvězdný Ringo Starr: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. června 2018.

EXKLUZIVNĚ: Budova rozhlasu patří do kulturní mapy Jihočeského kraje

České Budějovice – Už tři roky je programovým vedoucím Českého rozhlasu České Budějovice Petr Meškán.

Krimi zprávy ze Strakonicka

Strakonicko - Z policejní svodky.

OBRAZEM: Nejmenší fotbalisté si turnaj parádně užili

Strakonice - Hřiště na Sídlišti bylo o víkendu dějištěm v pořadí již 16. ročníku fotbalového turnaje mladších a starších přípravek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT