VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čočku jedli Norové poprvé ve Strakonicích

Strakonice - Poznávání krajů, jídel a zdokonalení jazyka, to je smyslem třech projektů, které společně připravily strakonické a norské střední školy

25.4.2009
SDÍLEJ:

Norové si vyzkoušeli cukrářské umění.Foto: DENÍK/Klára Alešová

Co je to, a jak chutná čočka, škubánky nebo kremrole? To se během svého pobytu ve Strakonicích dozvěděli studenti z norských středních škol v městech Sjoevegan a Skjervoey. Ve své zemi totiž takové pokrmy neznají. „Chutná mi u vás špíz. Rajskou omáčku – tu jsme ale nikdo moc nejedli, to u nás neznáme,“ uvedl student Sindole Salamonsen.

Možnost poznat navzájem své země, kulturu i stolování dostali čeští a norští studenti díky projektu, do kterého se společně s norskými školami zapojily ze Strakonic střední škola řemesel a služeb, gymnázium a střední průmyslová škola. Ten aktuální je zaměřený na kulinářství.

Čtrnáct Norů navštívilo a vypomáhalo minulý týden například ve školních jídelnách, které jsou u nás o dost jiné. „Naše jídelna je spíše taková kantýna. Teplé jídlo tu máme jen dvakrát do týdne,“ zmínila se norská studentka Trine Lise.

Společně pak žáci připravovali i slavnostní oběd a raut. „Každý dělá své speciality. My například hovězí polévku s játrovými knedlíčky a kachní stehna po selsku s červeným zelím a bramborovými knedlíky. Na raut pak lovecký špíz, vejce plněná kapří fáší nebo sýrovou variaci se zvěřinou,“ uvedla vedoucí odborného výcviku střední školy řemesel a služeb Naďa Šindelářová.

Norové si pro hosty z radnice a kraje připravili své speciality. „Jsou to hlavně pokrmy z lososa a jiného rybího masa,“ zmínil se norský učitel Knut Oeystein Johansen.

Jedním z přání Norů bylo podívat se do dílny cukrářské výroby. „Nic podobného neznají. Obor cukrář se u nich vůbec nevyučuje, proto chtěli, aby si ji jejich děti mohly vyzkoušet,“ poznamenal ředitel střední školy řemesel a služeb Emanuel Pavelka.

Návštěvu cukrářské dílny domluvil na Střední a jazykové škole ve Volyni. Žáci si tu mohli vyzkoušet jak se pečou dorty, rolády nebo kremrole, vyrábí se tažený karamel nebo marcipán. „Nikdy jsme tohle nezkoušeli ani neviděli, jak se cukroví dělá. U nás v obchodech si ani zákusky nekoupíte,“ tvrdí Norové.

Češi je ale za jejich práci chválili. „Na to, že nikdy nepekli, jim to docela jde,“ připustila Eva Hadravová, která se ve Volyni učí na cukrářku.
Norové strávili na Strakonicku týden. V květnu odjedou učni ze střední školy řemesel a služeb do Norska, kde se naučí na oplátku vařit něco z místních specialit. „Měli bychom vařit losa, soba, nebo bělokura a nějaké rybí speciality. Nikdy jsme to nedělali, tak jsem na to zvědavá,“ říká učenka 3. ročníku oboru kuchař Jana Markvartová.

Všechny zkušenosti, které žáci na výměnných pobytech pochytí, zpracují do trojjazyčné kuchařky. „Část receptů v ní bude tradičních českých a část norských,“ doplnil Pavelka.

Další projekt s Nory připravuje střední průmyslová škola. „Je to videokonference s norskými žáky. Projekt je zaměřen na zdokonalení angličtiny,“ řekl ředitel střední průmyslové školy Petr Wágner. Díky projektu získají všechny tři školy techniku pro videokonferenční hovory.

Peníze
– Na kulinářský projekt, jehož cílem je vytvoření trojjazyčné kuchařky norských a českých receptů získala Střední škola řemesel a služeb 20 000 euro z norských fondů.
– Všechny tři projekty, které školy rozjely, zafinancují norské fondy částkou 90 000 euro.

Nevím, co jsou kremrole. Nikdy jsem v Norsku nic podobného nejedla

Studentka Trine Lise je z Norska a studuje obor kuchař číšník. Do Čech přijela na výměnný projekt týkající se kulinářství, jehož garantem je Střední škola řemesel a služeb ve Strakonicích. V Čechách dostala jedinečnou příležitost vyzkoušet si práci cukrářky. Podobný obor v její zemi totiž není.

Cukrařinu jste si vyzkoušela v dílnách střední školy ve Volyni. Jak vám to šlo?

Je to hodně zajímavé řemeslo. V Norsku se nikde nic podobného nevyučuje. Ale líbí se mi to.

Znáte cukrovinku, kterou jste vyráběla? (kremrole)

Nikdy jsem nic podobného nejedla. Nevím, jak se to jmenuje, ani jak to chutná.

V Norsku se zákusky nedělají?

Ne. Nemáme tam ani typické cukrárny, jen pekárny. V těch se prodává především kynuté pečivo.

Jaké jídlo je pro vaši zemi typické?

Řekla bych, že asi chléb. Pečeme si ho sami a poměrně často. Jíme ho většinou ke snídani, obědu i k večeři. Například se sýrem nebo džemem.

A co z teplých pokrmů?

Ty se u nás moc nedělají. Většinou vaříme polotovary. Párky nebo karbanátky.

Ani na slavnostním nedělním obědě není maso?

U nás se většinou rodina schází při sobotní večeři. Většinou děláme lasagne nebo ryby. Když už je maso, bývá například ze soba.

Chodíte na střední školu, jak je to se stravováním tam?

Jídlo si nosíme z domova, nebo si nějaké koupíme v kantýně. Teplé jídlo máme ve škole tak dvakrát do týdne.

Během pobytu v Čechách bydlíte na školním internátě a stravujete se ve školní jídelně. Chutná vám tady?

No, je to pro mě dost neobvyklá strava. Když byla rajská, raději jsem šla na pizzu.

Vaříte omáčky? A co polévky?

Omáčky téměř neznám. Polévky také moc neděláme. Když už, tak spíše jako hlavní chod s chlebem.

Autor: Klára Alešová

25.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Zahradník90 Kč

Zahradníci floristé a květináři florista/ka - květinář/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: příjemné vystupování a samostatnost, vyučení a praxe výhodou, možnost zaučení, PRACOVNÍ DOBA: 8:00 - 12:00hod., 13:00 - 17:00hod. - dvousměnný provoz, KONTAKT: Šefl Petr, tel.: 603540622, e-mail: kvetinyoaza@kvetinyoaza.cz. Pracoviště: Petr šefl, Volyňská, č.p. 107, 386 01 Strakonice 1. Informace: Petr Šefl, +420 603 540 622.

Výroba - Výroba Obsluha strojů20 000 Kč

Vrtači při geologických a hydrologických průzkumech pomocník vrtmistra. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: ŘP sk. C+E podmínkou, Náplň práce: pomocné práce při vrtání studní a vrtů pro tepelní čerpadla, KONTAKT : Horejšová Dana, tel.: 724708575 - Po - Pá 8:00 - 16:00, e-mail: vhsh@cbox.cz. Pracoviště: V.h.s.h. s.r.o. - provozovna, Heydukova, č.p. 1649, 386 01 Strakonice 1. Informace: Dana Horejšová, +420 724 708 575.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník20 000 Kč

Účetní finanční a investiční ekonom/ka. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vzdělání: VŠ v bakalářském studijním programu ekonomického směru nebo vyšší odborná škola v ekonomickém směru., Požadavky: osobní předpoklady pro práci ekonoma, schopnost finančního řízení organizace, znalost podvojného účetnictví, znalost práce na PC na dobré úrovni, schopnost komplexního přístupu, analytické a logické myšlení, samostatnost, pečlivost, zodpovědnost, ochota učit se novým věcem., Pracovní poměr na dobu určitou - 1 rok, s možností prodloužení na dobu neurčitou, Výhody: možnost stravování ve školní jídelně, FKSP, Životopis zasílejte do 11. 3. 2018 na emailovou adresu kancelar.bavorovska@zsgvodnany.cz. Pracoviště: Základní škola a gymnázium vodňany, Alešova, č.p. 50, 389 01 Vodňany. Informace: Radka Pencová, +420 383 313 411.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč14 900 Kč

Svářeči svářeč CO2. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: svářečský průkaz CO2, Zaměstnavatel zajistí ubytování, KONTAKT: Kysil Ihor, tel.: 775 11 66 03, e-mail: ikysil@koop.cz, ikysil@seznam.cz. Pracoviště: Ihor kysil - provozovna, 386 01 Strakonice 1. Informace: Ihor Kysil, +420 775 116 603.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Napakovali se za víc než 30 milionů korun

Hasiči pomáhali vyprostit psa zaklíněného pod chodníkem v Jarošově nad Nežárkou.
3

OBRAZEM: Hasiči pomohli vyprostit psa zaklíněného pod chodníkem

OBRAZEM: Na strakonickém hradu mají sněhovou atrakci

Strakonice - Na III. nádvoří strakonického hradu mají děti parádní atrakci - nefalšované eskymácké iglú.

Mladí stolní tenisté Elektrostavu jsou přeborníky kraje

Strakonice – Dorostenci strakonického Elektrostavu se v sobotu 17. února stali přeborníky Jihočeského kraje v soutěži družstev.

Vítáme vás mezi námi

Strakonice - Nabízíme vám fotogalerii novorozenců, kteří v uplynulých týdnech spatřili světlo světa.

Provozní doba pošty v Kauflandu bude omezena

Strakonice - K mimořádném uzavření pobočky České pošty umístěné v marketu Kaufland dojde o příštím víkendu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT