Když vešel Václav Jedlička (60) z Kloubu nedalo Skočic na Strakonicku do redakce se slovy: „Nemáte zájem o zajímavost? Mám ji na zahradě,“ v duchu jsem zalapal po dechu. Tak suverénně to neudělá každý, navíc šlo na první pohled o sympatického chlápka. „O co jde?“ opáčil jsem a očekával nabídku. „Ále, vyrostly mi na zahradě smrže. Jsou v mulčovací kůře a je jich poměrně dost.“

V duchu jsem si řekl „No a co,“ ale jak jsem vzápětí zjistil, moje pochyby vycházely čistě z neznalosti věci. Já, houbařský laik, který ví o houbách pouze jedno: Že se výborně hodí k hovězímu, že chutnají ve slaném nálevu a že všechny jsou jedlé, ale některé jen jednou, jsem poznal svůj omyl ve chvíli, kde jsem do baráčku se stodolou a zahradou v Kloubu dorazil.

Prostor pod okny, čítající asi 30 metrů čtverečních a plný mulčovací kůry, zaplňovalo v ten okamžik 125 kusů hub s hnědými, krepatými kloboučky na světlé noze. Některé vysoké asi 10 centimetrů, některé jen několik milimetrů. Svým zbarvením jsou to velmi nenápadné houby. Podle různých zpráv se je ale podaří najít jen vyvoleným houbařům, a to ještě tak dvakrát, třikrát za život. Jak k nim ale přišel pan Václav, který – jak sám tvrdí – sbírá houby jen pro svoji potřebu a protože má špatný barvocit, ani se tomuto koníčku moc nevěnuje? „Koupil jsem loni v létě v Protivíně mulčovací kůru a rozházel ji pod okny. A letos takové nadělení. Asi byla plná podhoubí a u mě se to chytlo,“ řekl. Aby se nespletl, pozval si na malou konferenci i známého houbaře. „Prý tady taky někdy rostly, ale dávno. Tak mám díky náhodě na zahrádce raritu,“ dodal.

Když jsem se vrátil do redakce, našel jsem si na internetu mapu výskytu smržů v Česku za loňský rok. Jediné hlášené naleziště v Jihočeském kraji bylo v Týně nad Vltavou. Jinak byly jižní Čechy a sousední Vysočina bílé, jako padlý sníh. Tady jsou lvi . . .

Mám radost, že v mapě za rok 2009 bude zanesena malá jihočeská víska Kloub s údaji – Kloub, Vašek, 125 ks – mulčovací kůra.

Smrž:
Smrže jsou krásné a u nás poměrně vzácné houby. K nalezení smržů je potřeba značná vytrvalost. Je to jako najít takový malý lesní poklad. Smrž je jedlá houba velmi jemné chuti, ceněná labužníky. Hledají se od března do června. Teorie praví, že smrže začínají růst, pokud nejméně tři dny po sobě noční teploty neklesají pod 5°C a denní teploty se pohybují nad 15°C, nejlépe okolo 20°C. Zdroj: Internet