Jak se opravdu mlelo obilí. To by mohli letos poprvé vidět návštěvníci v hoslovickém mlýně. S nápadem přišli pracovníci strakonického muzea. Ti skanzen, který byl loni vyhlášený za národní památku, spravují.

„Vůbec netušíme, jestli se to opravdu povede. Musíme ještě provést drobné úpravy mlecího zařízení. Ale kladný výsledek nemůžeme jistě zaručit,“ zmínil se ředitel Muzea středního Pootaví Strakonice Miroslav Špecián.

Aby se semlela mouka, je třeba podle správce mlýna Jaroslava Janouta upravit vzdálenost mezi mlýnskými kameny. Takzvaným běhounem a ležákem. „Právě mezerou mezi nimi prochází obilí a dochází k mletí,“ vysvětlil Janout.

O seřízení kamenů by se měli postarat zaměstnanci muzea. „Nejsme ale mlynáři a nechceme zařízení poničit. Takže budeme vše zkoušet postupně a velmi opatrně,“ poznamenal Špecián.

Pokud se vše zdaří, z mlýna by se měla sypat mouka poprvé od roku 1982. „Z těch let máme poslední záznamy o tom, že se v Hoslovicích ještě mlelo,“ uvedl Janout.

Jak to v mlýně vypadá, zajímalo i vyučeného mlynáře Jana Mosteckého (84) z Vodňan. Návštěva areálu ho ale příliš nenadchla. „Viděl jsem jen mlýnské kolo, nic víc. Žádné ukázky, jak mlýn fungoval a podobně. Ani personál pořádně nevěděl, jak to dřív ve mlýně chodilo,“ dodal. Zprovoznit mlýn by podle něj neměl být problém. „Otázkou je, jak dlouho provoz vydrží,“ říká mlynář.

Objekt, do kterého patří budova mlýna, stodoly, chlévy a rybník, odkoupil v roce 2005 od soukromých vlastníků Jihočeský kraj. Rekonstrukce vyšla na téměř 18 milionů korun.

Nová sezona
Hoslovický mlýn se letos návštěvníkům otevře 4. dubna. V areálu budou v celodenním programu k vidění například ukázky velikonočních zvyků a dětských her z Pošumaví.

Přímo u mlýna mohou parkovat jen invalidé

Úžasná památka. Tak mluví o hoslovickém mlýnu Vojtěch Broulim z Dřešína. „Na to, jak je mlýn starý, je opravdu úžasný. Zaujala mě hlavně pec. Slyšel jsem, že v ní pekaři zkoušeli péct i chleba,“ říká Broulim, který byl jedním z více než 18 000 návštěvníků, jež loni památku navštívili.

O tom, že by se v Hoslovicích mohla na ukázku mlít i mouka, zatím neslyšel. „Bylo by to ale úžasné. Kde dnes mohou lidé takové věci vidět?“ zaujal ho nápad.

Jediné, co by na turisticky vyhledávané památce změnil, je parkoviště. „Hlavně pro starší lidi je problematické jít ke mlýnu pěšky. Je to přece jen štreka. Škoda, že není parkoviště až u areálu,“ poznamenal.

Přímo před mlýnem budou ale moci letos parkovat tělesně postižení. „Nechali jsme tam přes zimu udělat několik parkovacích míst pro invalidy,“ zmínil se ředitel strakonického muzea Středního Pootaví, které mlýn spravuje, Miroslav Špecián.

Návštěvníci musejí parkovat na kraji obce. „Chceme, aby k památce chodili pěšky. Komunikace v obci totiž neodpovídají šířkou ani technickým stavem tomu, aby se po nich mohlo jezdit až ke mlýnu. Proto jsme vybudovali parkoviště přibližně pro třicet aut a odstavné plochy pro dva autobusy,“ uvedl starosta Hoslovic Miroslav Votík. V průběhu března musí ještě obec s policií dořešit také dopravní značení, které by turistům určilo, kam mohou a nemohou v Hoslovicích jet. „Loni jsme situaci vyřešili zákazem vjezdu do centra,“ dodal Votík.

S novou sezonou mlýna, která začíná 4. dubna, mohou turisté čekat i kvalitnější zázemí. „Nechali jsme vybudovat v objektu obecního úřadu sociály, v prodejně občerstvení a po okolních obcích vede nová naučná stezka,“ dodal starosta.

Dvanáctikilometrová trasa s několika zastaveními vede přes Hodějov, Hoslovice, Kváskovice, Zálesí a Drážov. „Na trase najdou turisté informační tabule, na kterých se dozví informace nejen o hoslovickém mlýně, ale i o obci nebo živočiších a rostlinách, které se ve zdejším kraji nacházejí,“ zmínil další z novinek pro návštěvníky lokality Miroslav Votík.

Většinu úprav a zázemí pro turisty vybudovala obec ve spolupráci s krajem nebo za přispění krajských dotací.