Ve městě skončí po více než padesáti letech výroba mléka. Madeta, jejíž součástí strakonický závod nyní je, počítá s úplným utlumením produkce.

Lidé se bojí o práci, a tak se k celé záležitosti příliš vyjadřovat nechtějí. „Je to citlivá věc, nemůžeme vědět, co se stane a kdo z nás první přijde o místo,“ shodlo se jich hned několik najednou.

Podle mluvčí Madety Barbory Daňkové ke skutečnému uzavření hned tak nedojde. „Není to otázka měsíce či dvou a možná ani půl roku,“ zdůraznila. Madeta chce totiž jít cestou postupného utlumování a snižování počtu zaměstnanců podle toho, jak bude mít strakonická pobočka ještě zakázky.

Na celou situaci mají podle Barbory Daňkové vliv dvě věci. Na jedné straně se Madetě nevyplatí svážet mléko z větších vzdáleností a právě v okolí Strakonic je v ještě rentabilní vzdálenosti poměrně málo dodavatelů. Zanedbatelný není ani vliv trhu. Sušené mléko vyráběné ve Strakonicích jde především na export, a ten je v poslední době stále problematičtější. Kritická situace je i na celém mléčném trhu. Před rokem byl o mléko zájem, dnes naopak přebývá. Podle Zdeňka Houšky z vedení mlékařského družstva Jih jsou zemědělci už pod hranicí výrobních nákladů a myslí si, že příliš nepomohou ani intervenční nákupy státu. Situaci navíc komplikuje, že Madeta mlékařskému družstvu Jih vypověděla smlouvu. Ta končí v březnu a do té doby musejí zemědělci najít jiného odběratele, nebo s Madetou podepsat novou smlouvu.

Snižování počtu zaměstnanců trvá ve strakonické Madetě několik let. Nyní má závod zhruba padesátku pracovníků, která zbyla po loňských úsporných opatřeních.

Pro vyprázdněné prostory ve Strakonicích hledá Madeta uplatnění. Například už v současné době je tam velko〜sklad mléčných výrobků.

Madeta v současné době bere mléko od dodavatelů z jižních i středních Čech a je největším zpracovatelem mléka v republice. Ročně do jejích závodů vtečou stovky tisíc litrů mléka.

Historie Madety Strakonice
Výroba mléka začala ve strakonickém závodě v roce 1953. Byl zaměřen na produkci dětské výživy Sunar. Postupně se specializoval na výrobu sušeného mléka pro export. Koncem 80. let byl tehdejší Milkos Strakonice jediným výrobcem plnotučného instantního mléka Tatra ve východní Evropě.
V průběhu let se sortiment rozšiřoval a měnil. V poslední době se tam vyráběla i kromě sušeného mléka pomazánková másla a čerstvé sýry Cottage.
Jejich výroba byla však vloni přesunuta jinam. Madeta, a. s., se skládá z osmi specializovaných závodů. Kromě Strakonic jsou to České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Planá nad Lužnicí, Prachatice a Řípec.