Autorce tak pomohl získat cenu v podobě top silicone válu v hodnotě 599 korun ze specializované prodejny Tescoma v obchodním centru Hvězda v ulici Mlýnská ve Strakonicích.

Celkem návštěvníci webu rozdali receptům 642 hlasů. V závorce u každého receptu je, kolik hlasů dostal.

Vločkové kuličky (2)

Ráda bych se s vámi podělila o jednoduchý, přesto výborný recept, který každoročně děláme nejméně dvakrát, protože si první várku kuliček sníme.

1/2 kg umletých ovesných vloček, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, rum, 1/4 kg Hery, kakao (klasické,ne dětské)

Vločky si nameleme nejlépe na mlýnku na maso, přidáme oba cukry, rum dle chuti a tuk. Vše zpracujme a necháme chvíli ztuhnout v lednici. Poté tvarujeme z těsta kuličky a obalujeme v kakau. Uskladňujeme v chladu a co nejdále z dosahu, jinak hrozí , že budeme kuličky dělat znovu!!!

Eva Jakšová

Bejlíz (211)

Recept, který mám zařazený jako vánoční, sice není cukroví, ale Vánoce bez něho by nebylo to pravé. Většinou ho připravuji v době, než začnu péct cukroví, protože potom už jde vše jedna radost.

2 kondenzované mléka, 0.5 l mléka, 0.5 l nejlépe Whisky (můžete nahradit rumem), 1 mandlový puding

Neotevřené plechovky vaříme ve vodní lázni dvě hodiny téměř potopené. Mezitím si uvaříme klasickým způsobem puding. Vychladlé obě časti dáme do mixéru a přidáme alkohol.

Když jsem recept dostala, psali že ho máme nechat dva týdny uležet. Já to již dále nešířím, protože to není možné vydržet. Pečení vánočního cukroví jde pak samo.

Jaroslava Hulačová

Karamelová pochoutka z dětství (58)

Vždy zmizí jako první s talířku.

3 sáčky klasických karamel, 1/2 másla, 1 sáček burizonů

Ve vodní lázni rozpustíme karamel i s máslem, chvilku to trvá, ale jde to. Potom přidáme burizony a promícháme. Hmotu uválíme do válečku. Jde to moc dobře. Zabalíme do tvrdšího alobalu nebo igelitu. Vychladlé krájíme na kolečka. Šikovnější ručičky mohou dělat místo válečku kuličky, které dáme do papírových košíčků.

Marie Šampalíková

Levné slané tyčky (1)

250 g tvarohu (nejlépe kostka), 250 g hladké mouky, 250 g tuku (nastrouhat), 200 g brambor (vařené nastrouhat), 2 vejce, sůl

Zpracovat těsto, vyválet plát, rádlem nakrájet tyčky, potřít rozšlehaným vejcem, posypat solí, kmínem, sýrem paprikou či jiným ostrým kořením. Upéct.

Marie Škopková

Hříbečky ze sojové mouky (1)

100 g hladké sojové mouky, 120 g cukru, 40 g tuku, 1 bílek, 2 až 4lžíce mléka, kakao, trochu rumu.

Zpracovat těsto, polovinu obarvit kakaem, žluté těsto nožička, hnědé klobouček.

Marie Škopková

Skočicovky (4)

Tento recept pochází od cukrářské rodiny Hessů z Nezdic na Šumavě. Ti za mého dětství jezdívali na poutě v širokém okolí, kam patřila i moje rodná vesnice. A v jejich stánku se sladkostmi nikdy nechyběly ani skořicovky, které jsem měla ze všech nabízených dobrot nejraději. Od té doby, co se mi podařilo tento recept získat, peču je pravidelně a jsem ráda, že je s chutí mlsají i moje vnoučata.

35 dkg hladké mouky, 16 dkg moučkového cukru, 1 máslo, 1 a půl lžíce kakaa, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 10 dkg mletých oříšků, půl balíčku skořice, trochu méka (ne moc!)

Udělat těsto, nechat odpočinout v chladničce (nejlépe přes noc, lépe se válí). Vyválet dvě placky (možno válet ve fólii), slepit zavařeninou, péci už slepené. Po vychaldnutí polít cukrovou, rumovou nebo citronovou polevou, krájet na čtverečky či jiné tvary.

Jana Uhlířová

Bílkové rohlíky (3)

Recept mám od manželovy tety, která je vyhlášenou cukrářkou.

3 bílky, 10 dkg cukru krupice dáme do vodní lázně a přešlehat ještě metlou. Přidáme: 10 dkg cukr krupice. 14 dkg strouhaných ořechů, 1 hrst strouhanky Na vymazaný plech děláme z pytlíku menší rohlíčky dál od sebe. Pečeme mírně 160°C do růžova.

Krém: 6 dkg másla, 6 dkg hladké mouky. Uděláme světlou jíšku a přidáme 4 dcl mléka, vše svaříme. Po vychladnutí vyšleháme s 20 dkg másla, 20 dkg cukru moučky, 6 dkg kakaa.

Klára Klečková

Nebe v "hubě" (7)

Omlouvám se za ten název, ale je to fakt nebe…

300 g mletých vlašských ořechů, 300 g moučkového cukru, 100 g hrubé mouky, 2 celá vejce

Vše zpracujeme v těsto, které necháme pár hodin v lednici. Potom vyválíme asi 2-3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka (asi 3 cm), která pečeme na pečícím papíru, do zrůžovění (na 175 °C). Slepujeme krémem - nejlépe oříškovým s trochou rumu. Cukroví potřebuje asi 3 dny na rozležení, po upečení jsou kolečka tvrdá.

Lenka Mikešová

Vanilkové rohlíčky (350)

140 g hladké mouky, 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 50 g mandlí, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Z proseté mouky, ze změklého tuku, cukru a nastrouhaných mandlí vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je rozdělíme na menší dílky, vyválíme tenčí válečky a pokrájíme je na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a upečeme. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru. Část těsta můžeme ochutit a obarvit kakaem. Ze silnějšího plátu těsta lze rohlíčky vykrajovat formičkou.

Šárka Šilhanová

Dvoubarevné cukroví (1)

25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 12 dkg sádla, kakao.

Z uvedených přísad zpracujeme těsto, rozdělíme je na dvě poloviny, do jedné poloviny zapracujeme kakao a těsto plníme do formiček - půl formičky světlým a půl tmavým a dáme péci. Po vyklopení máme dvoubarevné cukroví.

Alena Šlajsová

Strakonické rohlíčky (4)

Peču je již několik let a vždy mají velký úspěch.

300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g tuku /Hera,máslo/, 1 žloutek, 50 g pikantní marmelády. Náplň: 100 g piškotů, 100 g másla, 50 g vlašských ořechů,100 g kandovaného ovoce, rum. Na polevu 250 g čokolády.

Z hladké mouky, cukru, tuku a žloutku vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme asi půl centimetru silný plát. Vykrajujeme rohlíčky, které pokládáme na vymazaný plech a upečeme. Piškoty rozdrobíme, ořechy a kandované ovoce najemno umeleme. Vše smícháme s máslem a několika lžícemi rumu (část můžeme nahradit mlékem) dle chuti a vytvoříme hladký krém. Vychladlé rohlíčky namažeme tenkou vrstvou marmelády a nejlépe kornoutem nastříkáme krém. Čokoládu rozehřejeme a poléváme s ní rohlíčky.Můžeme též dozdobit bílou čokoládou.

Marie Burdová