I přesto, že obyvatelé mají strach z rizika nákazy tuberkulózou, hygienici takovou možnost odmítají. Případné obavy obyvatel z konzumace výrobků vacovské pekárny jsou podle ředitele Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích MUDr. Zdeňka Velikovského naprosto zbytečné.

V pekárně před časem pracoval muž, u kterého se předpokládá, že byl nakažen tuberkulózou a který začátkem listopadu zemřel, ale v souvislosti s jiným onemocněním. „Pekárna okamžitě provedla taková opatření, která případný přenos infekce naprosto vylučují a její výrobky jsou z tohoto hlediska nerizikové a v pořádku,“ řekl jasně Velikovský. Produkty vacovské pekárny se prodávají pořád stejně. Alespoň to včera potvrdil bleskový průzkum Deníku v prodejnách potravin na různých místech Prachaticka.

„Diagnózu nemoci kultivační metodou zatím nemáme potvrzenou. Tu budeme znát zhruba za tři týdny,“ doplnil mluvčí hygienické stanice František Kotrba. Předběžná vyšetření onemocnění tuberkulózu zatím předpokládají.

Plicní specialisté ze strakonické nemocnice ve Vacově i nadále provádějí terénní lékařské vyšetřování desítek osob, které přišly se zesnulým pětapadesátiletým mužem do úzkého kontaktu.