Po více než ročním hledání spatřily světlo světa původní plány na výstavbu volyňské plovárny, která byla dokončena v roce 1941. Pátrání inicioval pamětník původní plovárny Jiří Stefan (75). Postupně se do něj zapojili i úředníci volyňské radnice. Město nyní chce po 70 letech kulturní památku dostavět do podoby, kterou navrhoval za první republiky pražský architekt Václav Kolátor.

„Na plovárně je nyní pouze provizorní věž a prostor nad šatnami zůstal nevyužitý,“ říká Jiří Stefan. Na koupališti by po přestavbě měla být například dvě prkna na skákání a betonová věž s třímetrovým prknem. Nad dřevěný pavilon, kde jsou šatny a občerstvení, patří podle původních výkresů místo pro posezení.

Zatím jsou ale přednější jiné věci než historická obnova koupaliště. „Musíme udělat nutné úpravy. Instalaci filtrace, úpravu odtokových kanálů a sanace, aby bazén nepraskal,“ řekla starostka Volyně Lenka Nestřebová.

Rekonstrukce přinese ještě další výhodu. Má se díky ní oteplit voda. „Ta přitéká z řeky Volyňky a mívá v létě kolem 19 stupňů Celsia,“ pokračoval Stefan. Díky filtraci by se bazén nemusel tak často vypouštět.

„Voda by mohla mít tak 22 stupňů Celsia,“ vysvětluje.

Teplejší voda by mohla zvýšit zájem o koupaliště mezi veřejností. „I když zvýšená návštěvnost je znát od té doby, co se naše koupaliště objevilo v médiích jako unikátní kulturní památka,“ dodala starostka Nestřebová.

Na úpravu plovárny chce město zažádat o peníze z dotací. Čtyři miliony přislíbil podle Lenky Nestřebové poslanec Vítězslav Jandák a zájem o podporu koupaliště má také europoslankyně Zuzana Roithová. Přesné náklady ale zatím vyčísleny nejsou.

Pátrání po dokumentech
Po původních plánech známého pražského architekta Václava Kolátora pátrali Volyňští přes rok. Neúspěšně prohledali mnoho archivů.
Kompletní barevné plány byly nakonec nalezeny ve vodní knize ve strakonickém archivu.