Josef Daněk z Hoslovic se pohybuje okolo chovu krav už asi 65 let, tedy téměř celý život. „Jako zemědělec jsem se narodil a jako zemědělec také zemřu,“ říká s nadhledem. V neděli získal certifikát značky PRÁCHEŇSKO regionální produkt na hovězí z Hoslovic.

Na kvalitě a původu svého masa si Josef Daněk zakládá. „Náš produkt vychází z toho, že na našich pastvinách chováme skot, který se tady narodí, žije tady a kusy určené k porážce se před dosažením věku dvou let zabijí. Maso si pak přivezeme, necháme uzrát, aby bylo kuchyňsky dobře zpracovatelné, rozporcujeme, zavakuujeme a prodáváme. Ručíme tedy za původ, za krmení a dovolil bych si to označit za nejzdravější maso na našem trhu, což hovězí obecně je,“ pokračuje zemědělec.

Své zboží si také sám prodává. „Než dojedeme z Hoslovic do Strakonic, máme prodanou půlku jalovice a než dojedeme ze Strakonic do Prahy, tak druhou půlku. Obvykle zjistíme, že nám ještě půlka chybí, abychom pokryli poptávku,“ žertuje.

Na otázku, kdy se začal o chov zajímat, Josef Daněk odpovídá: „Když mi byly čtyři roky, tak mi naše kráva jménem Lenka zlomila na pastvě nos. Už tehdy jsem běžně pásl krávy.“

Kromě hovězího z Hoslovic bylo certifikací oceněno také Prácheňské prase. „Nyní jsme se s kolegy dohodli, že zkusíme takzvané červené maso, tedy hovězí a vepřové, rozvážet společně po Strakonicku, eventuálně Písecku, a uvidíme,“ zakončuje Daněk.

Cílem projektu PRÁCHEŇSKO regionální produkt je podpora především drobných výrobců a řemeslníků v regionu. První certifikace proběhla letos v květnu, bylo oceněno 36 výrobců.

Certifikovaní 11. září 2011:

MAS LAG Strakonicko
Čížek František - Prácheňské prase
EKOCHOV s.r.o. - Hovězí z Hoslovic
Koloušková Jana - Vinuté perle a šperky z vinutých perlí
Kotálová Hana - Smaltované šperky
MAS Svazku obcí Blatenska
Adamcová Lenka - Patchwork
Froňková Diana - Ručně vyráběné šperky
Hejduk Ondřej - Včelí med
Jiřincová Anna - Drátkované ozdoby
Larix – toz, spol. s r.o. – Včelí úly
Stejskal Pavel - Farmářská vejce
MAS Vodňanská ryba
Kodádek Milan – Vodňanský kapr
MAS Brána Písecka
Eglichová Věra - Šperky ze skla a skleněných korálů a polodrahokamů
Eglichová Věra - Mísy ze skla
Plisková Markéta - Jarotické výrobky z kozího a kravského mléka
Šípová Gabriela - Věnce, dekorace a aranžmá v přírodním stylu
MAS Střední Povltaví
Bardová Vlasta - Kraslice
Kolář Jaroslav - Kovářovské pouťové koláčky
Pich Josef - Keramika užitková i dekorační
Pich Josef - Drátenické výrobky
Jan Smrt - Proutěné výrobky z košíkářství Vášův mlýn
Pavel Smrt - Výrobky z kravského mléka


Když lidé vidí certifikát, mají větší důvěru, říkávýrobce dřevěných hračekJan Fröml

Certifikát značky PRÁCHEŇSKO regionální produkt získalo v neděli jedenadvacet výrobců ze Strakonicka, Blatenska, Vodňanska a Písecka. Nechyběly šperky, ruční práce, keramika, kraslice, ale i maso, vejce, med či sýry. „Jsme rádi, že se nám k řemeslným výrobkům začínají přidávat také maso či sýry. Lidé v dnešní době stále víc vyhledávají kvalitní potraviny,“ uvádí regionální koordinátorka značky Iva Chládková.

Certifikát v druhém kole projektu získali také Pavla a František Čížkovi ze Střelskohoštické Lhoty za Prácheňské prase. „Zemědělství se věnujeme už dvacet let. Začali jsme vlastně, když nám vrátili statek,“ uvádí Pavla Čížková. Od nově získané značky si slibují pomoc s propagací svého chovu.
Prácheňské prase si zakládá na kvalitě. „Máme uzavřený chov, asi pětačtyřicet prasnic, odchováváme vlastní selata, takže se rozhodně nejedná o žádný dovoz. Vykrmujeme je vlastním obilím s tím, že přidáváme koupenou sóju a řepku,“ doplňuje Čížková.

Už od letošního května – od prvního kola certifikace – vlastní značku výrobce dřevěných hraček Jan Fröml. V neděli měl v rámci programu další certifikace na druhém hradním nádvoří stánek se svými výrobky. „Jestli získání značky nějak zásadně ovlivnilo mou výrobu, to nevím, ale každopádně když lidé vidí, že mám certifikát, mají asi větší důvěru k mému zboží a nemají strach, že je to například dovoz z Číny. Značka určitě pro regionální výrobce smysl má,“ míní Fröml, který vyrábí dřevěné hračky od roku 1994.

Druhá certifikace se konala v neděli na druhém nádvoří strakonického hradu v rámci akce Prácheňská neděle. Předávání doplnily řemeslné trhy či hudební a taneční vystoupení.