VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jako zemědělec jsem se narodil a i tak zemřu

Strakonice – Během druhé certifikace bylo oceněno 21 výrobců z Prácheňského regionu.

13.9.2011
SDÍLEJ:

Předsedkyně Asociace regionálních značek, o.s., předává certifikát Pavle a Františkovi Čížkovým.Foto: DENÍK/Lucie Kotrbová

Josef Daněk z Hoslovic se pohybuje okolo chovu krav už asi 65 let, tedy téměř celý život. „Jako zemědělec jsem se narodil a jako zemědělec také zemřu,“ říká s nadhledem. V neděli získal certifikát značky PRÁCHEŇSKO regionální produkt na hovězí z Hoslovic.

Na kvalitě a původu svého masa si Josef Daněk zakládá. „Náš produkt vychází z toho, že na našich pastvinách chováme skot, který se tady narodí, žije tady a kusy určené k porážce se před dosažením věku dvou let zabijí. Maso si pak přivezeme, necháme uzrát, aby bylo kuchyňsky dobře zpracovatelné, rozporcujeme, zavakuujeme a prodáváme. Ručíme tedy za původ, za krmení a dovolil bych si to označit za nejzdravější maso na našem trhu, což hovězí obecně je,“ pokračuje zemědělec.

Své zboží si také sám prodává. „Než dojedeme z Hoslovic do Strakonic, máme prodanou půlku jalovice a než dojedeme ze Strakonic do Prahy, tak druhou půlku. Obvykle zjistíme, že nám ještě půlka chybí, abychom pokryli poptávku,“ žertuje.

Na otázku, kdy se začal o chov zajímat, Josef Daněk odpovídá: „Když mi byly čtyři roky, tak mi naše kráva jménem Lenka zlomila na pastvě nos. Už tehdy jsem běžně pásl krávy.“

Kromě hovězího z Hoslovic bylo certifikací oceněno také Prácheňské prase. „Nyní jsme se s kolegy dohodli, že zkusíme takzvané červené maso, tedy hovězí a vepřové, rozvážet společně po Strakonicku, eventuálně Písecku, a uvidíme,“ zakončuje Daněk.

Cílem projektu PRÁCHEŇSKO regionální produkt je podpora především drobných výrobců a řemeslníků v regionu. První certifikace proběhla letos v květnu, bylo oceněno 36 výrobců.

Certifikovaní 11. září 2011:

MAS LAG Strakonicko
Čížek František - Prácheňské prase
EKOCHOV s.r.o. - Hovězí z Hoslovic
Koloušková Jana - Vinuté perle a šperky z vinutých perlí
Kotálová Hana - Smaltované šperky
MAS Svazku obcí Blatenska
Adamcová Lenka - Patchwork
Froňková Diana - Ručně vyráběné šperky
Hejduk Ondřej - Včelí med
Jiřincová Anna - Drátkované ozdoby
Larix – toz, spol. s r.o. – Včelí úly
Stejskal Pavel - Farmářská vejce
MAS Vodňanská ryba
Kodádek Milan – Vodňanský kapr
MAS Brána Písecka
Eglichová Věra - Šperky ze skla a skleněných korálů a polodrahokamů
Eglichová Věra - Mísy ze skla
Plisková Markéta - Jarotické výrobky z kozího a kravského mléka
Šípová Gabriela - Věnce, dekorace a aranžmá v přírodním stylu
MAS Střední Povltaví
Bardová Vlasta - Kraslice
Kolář Jaroslav - Kovářovské pouťové koláčky
Pich Josef - Keramika užitková i dekorační
Pich Josef - Drátenické výrobky
Jan Smrt - Proutěné výrobky z košíkářství Vášův mlýn
Pavel Smrt - Výrobky z kravského mléka


Když lidé vidí certifikát, mají větší důvěru, říkávýrobce dřevěných hračekJan Fröml

Certifikát značky PRÁCHEŇSKO regionální produkt získalo v neděli jedenadvacet výrobců ze Strakonicka, Blatenska, Vodňanska a Písecka. Nechyběly šperky, ruční práce, keramika, kraslice, ale i maso, vejce, med či sýry. „Jsme rádi, že se nám k řemeslným výrobkům začínají přidávat také maso či sýry. Lidé v dnešní době stále víc vyhledávají kvalitní potraviny,“ uvádí regionální koordinátorka značky Iva Chládková.

Certifikát v druhém kole projektu získali také Pavla a František Čížkovi ze Střelskohoštické Lhoty za Prácheňské prase. „Zemědělství se věnujeme už dvacet let. Začali jsme vlastně, když nám vrátili statek,“ uvádí Pavla Čížková. Od nově získané značky si slibují pomoc s propagací svého chovu.
Prácheňské prase si zakládá na kvalitě. „Máme uzavřený chov, asi pětačtyřicet prasnic, odchováváme vlastní selata, takže se rozhodně nejedná o žádný dovoz. Vykrmujeme je vlastním obilím s tím, že přidáváme koupenou sóju a řepku,“ doplňuje Čížková.

Už od letošního května – od prvního kola certifikace – vlastní značku výrobce dřevěných hraček Jan Fröml. V neděli měl v rámci programu další certifikace na druhém hradním nádvoří stánek se svými výrobky. „Jestli získání značky nějak zásadně ovlivnilo mou výrobu, to nevím, ale každopádně když lidé vidí, že mám certifikát, mají asi větší důvěru k mému zboží a nemají strach, že je to například dovoz z Číny. Značka určitě pro regionální výrobce smysl má,“ míní Fröml, který vyrábí dřevěné hračky od roku 1994.

Druhá certifikace se konala v neděli na druhém nádvoří strakonického hradu v rámci akce Prácheňská neděle. Předávání doplnily řemeslné trhy či hudební a taneční vystoupení.

Autor: Lucie Kotrbová

13.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 18 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě transport zboží na klasifikaci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: , - Pracovník provádějící převoz odpovídá za nepoškození, zašpinění či znehodnocení materiálu., - Pracovník odpovídá za to, že při přepravě nedojde ke ztrátě kusové karty, visačky a skladového lístku., - Přeprava zboží se provádí po vyznačených transportních cestách., - Pracovník odpovídá za správné umístění zboží dle označených míst., - Musí dodržovat zásady volných transportních cest a okolí elektrorozvaděčů., - Odpovídá za včasné odvezení zboží k jednotlivým pracovním operacím., - Transport pomocí elektrovozíku., VÝHODY: 25 dní ŘD, podnikové stravování, , KONTAKT: pouze osobně nebo e-mailem. Hermanová Marie, e-mail: marie.hermanova@adient.com. Pracoviště: Adient strakonice s.r.o., Heydukova, č.p. 1111, 386 01 Strakonice 1. Informace: Marie Hermanová, .

Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 13 500 Kč

Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Práce v chladu, fyzická namáhavá práce, KONTAKT: telefonicky 9:00-15.00 hodin, Drahun Volodymyr, tel.: 776513442. Pracoviště: Silos.km. s.r.o. - pracoviště vodňanská drůbež a.s., Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Volodymyr Drahun, +420 776 513 442.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 500 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka studené kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Baví Vás to v kuchyni? Rádi vyrábíte chlebíčky? Pojďte vařit k nám. , , STRAVBYT hledá kuchař/ku do studené kuchyně ve Strakonicích. Práce po celý rok jen v pracovní dny od 5:30 do 14:00., , Náplň práce: příprava lahůdek pro jídelny a servírování a zodpovědnost za dodržování hygienických norem., , Nabízíme platový růst, dotované stravování, roční bonusy, výborný kolektiv, možnost kariérního růstu, práci na HPP, jistotu pravidelného vyplácení mezd, možnost parkování a dobrou dopravní dostupnost (přímo u nádraží).. Pracoviště: Stravbyt s.r.o. - jídelna fezko strakonice, Heydukova, č.p. 1111, 386 01 Strakonice 1. Informace: Fedor Tachajev, +420 725 386 624.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 20 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vyhláška 50/1978Sb., vzdělání v oboru elektro, praxe výhodou, Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, KONTAKT: Scherkl Radek, tel.: 602119685, e-mail: personalni@seterm.cz. Pracoviště: Seterm cb a.s.- provozovna, Písecká, č.p. 453, 386 01 Strakonice 1. Informace: Radek Scherkl, +420 602 119 685.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

HODNOTITELÉ. Na snímku tři z nich: (zleva) lékař Petr Petr, ředitel Krajské veterinární správy František Kouba a ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

EXKLUZIVNĚ: Porotcům chutnaly obyčejné věci, třeba sádlo

MČR do 14 let začalo utkáním Sparta Praha - Ostrava.

Krátce ze Strakonicka

OBRAZEM: Začala rekonstrukce komunikace v Čejeticích

Čejetice - Řidiči, kteří projíždějí obcí Čejetice, už musejí dát nohu z plynu a zařadit větší obezřetnost a pozornost.

OBRAZEM: Fotbalisté ze škol bojovali o postupy

Strakonice - Okresní rada AŠSK Strakonice uspořádala ve středu krajské kolo Sportovní ligy základních škol v minifotbalu. I díky nádhernému počasí se turnaj škol vydařil a k vidění byly velice kvalitní výkony všech zúčastněných družstev.

Vodňanští baráčníci mají letos místo májky soušku

Vodňany – Sdružená obec baráčníků ve Vodňanech pořádá v neděli 29. dubna od 14 hodin v areálu chovatelů okrasného ptactva přátelské posezení.

Závod Okolo jižních Čech zavede cyklisty na Kleť i do Rakouska

Jindřichův Hradec - Jindřichohradecký Cyklistický klub RBB Invest se už pilně připravuje na další ročník mezinárodního etapového závodu v silniční cyklistice s názvem Okolo jižních Čech, který se uskuteční počátkem září.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT