Jarní výlovy končí. Letošní zima nebyla pro ryby příznivá. „Zima byla dlouhá a pro ryby dost špatná. Navíc stále přibývají predátoři. Přesto jsme s průběhem jarních výlovů v rámci možností spokojeni,“ konstatuje zootechnik pro ryby Karel Nusl z Blatenské ryby.

Nedostatkovým zbožím jsou letos především pstruzi. „Ryb je obecně méně, jak sladkovodních, tak i mořských,“ pokračuje. Na Velký pátek by podle něj měla být ryba tradičním pokrmem jako na Vánoce. „V Německu je velká poptávka o ryby v období Velikonoc, u nás to není tak běžné. Přesto ale zájem o sladkovodní ryby v poslední době stoupá,“ doplňuje Nusl. Blatenská ryba zvýšila cenu ryb od podzimu o dvě koruny.

Pro třicetiletou Ilonu není kapr typickým velikonočním jídlem. „Patřím ale k lidem, co zahrnují ryby do jídelníčku poměrně často, snažím se aspoň jednou týdně. Mám ráda jak kapra, tak i mořské ryby,“ říká.

Odloveno má také Školní rybářství Protivín. „Obecně se loví na jaře daleko méně tržních ryb než na podzim. Jsou určené především na velikonoční stůl a pro stálé zákazníky,“ zmiňuje ředitel rybářství Václav Šrámek.

Na jaře se loví pouze vybrané rybníky, kde ryby přečkaly zimu. Letošní výlovy byly průměrné. „S čím je stále větší problém, jsou kormoráni. Je jich více než v předešlých letech,“ uvádí ředitel.

V době Velikonoc se podle jeho slov poslední dobou zvyšuje poptávka o ryby. „Lidé se učí konzumovat víc sladkovodních ryb a postupně se obnovuje tradice, kdy ryba patří k Velikonocům stejně jako k Vánocům,“ dodává Šrámek.

Nejvíce je stále kaprů, ale v sortimentu nechybí ani amuři či tolstolobici. Ceny se ve Školním rybářství Protivín nemění.