Pikantní kapr v alobalu
4 porce kapra, 4 stroužky česneku, 40 g slaniny, 2 rajčata, sůl, pažitka, alobal. Kapra stáhneme z kůže, porce osušíme, česnek rozetřeme se solí a proce kapra důkladně načesnekujeme. Polijeme slaninou škvařenou a na drobné kousky pokrájenou. Porce kapra položíme na alobal, na vrchní stranu dáme rozpůlená osolená rajčata a zasypeme vše dobře usekanou pažitkou. Alobal dobře zabalíme tak, aby neunikala šťáva, a dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 – 30 minut podle velikosti porcí. Jako příloha se hodí brambory a rajčatový salát.

Smažený kapr s překvapením
1500 g kapra, sůl, citron, 100 g šunky, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2-3 malé kyselé okurky, strouhanka, 150 g oleje na smažení, sůl. Kapra očistíme, rozpůlíme a vykostíme. Nařežeme z něj širší porce. Každou porci osolíme, zakapeme citronem, na vnitřní stranu dáme plátek šunky a čtvrtinu okurky. Potom porce svineme jako roládu a sepneme jehlou. Obalujeme v mouce, vejci a strouhance a pomalu smažíme dozlatova. Zdobíme petrželkou a plátkem másla.

Placičky z rybích zbytků
250 g zbytků ryb (pečených nebo dušených), 50 g másla, 2 vejce, sůl, citronová kůra, strouhanka, tuk na smažení. Zbytky ryb vykostíme, maso drobně usekáme. Máslo utřeme s vejci, přidáme sůl, citronovou kůru a rybí maso, směs zahustíme strouhankou tak, abychom mohli tvořit placičky. Mokrou rukou tvarujeme asi 1 cm silné placičky, obalíme v rozšlehaném vejci, posypeme strouhankou a osmažíme na rozpáleném tuku.

Rybí polévka podle p. Štěpničky
4 kapří hlavy, 1 menší celer, 2 petržele, 2 mrkve, tuk na smažení zeleniny, muškátový květ, hladká mouka, zelená petržel.
Polovinu zeleniny vaříme společně s hlavami, potom ji vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Druhou polovinu na kostičky nakrájené zeleniny usmažíme na másle (dodá výbornou chuť), přidáme rozmačkanou zeleninu a společně přidáme do vývaru z hlav. Z dalšího tuku připravíme jíšku, kterou zředíme studenou vodou. Rozšleháme ji metlou a nalijeme přes síto do vývaru. Polévku mírně vaříme, přidáme obrané maso z hlav a odřezků. Polévku mírně okořeníme muškátovým květem. Jikry zbavené blan a mlíčí nasekáme na kousky a dáme do horkého vývaru a zvolna povaříme. Podle krajových zvyků ještě zjemníme smetanou nebo přidáme hrách. Zásada: Hlavy a vnitřnosti nikdy nevaříme společně!

Dušený amur (kapr) na zelenině
800 g ryby, 5 dcl vody, 150 g kořenové zeleniny, 2 menší cibule, 50 g másla, 2 dcl bílého vína, 30 g másla a 30 g hladké mouky (jíška), trochu cukru a hořčice.
Zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na kroužky a povaříme v osolené vodě. Rybu nakrájíme na porce a osolíme. V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme rybu, kterou poklademe povařenou zeleninou a cibulí. Zalijeme vínem a dusíme pod pokličkou. Světlou jíšku zředíme zeleninovým vývarem, ochutíme cukrem a hořčicí a nalijeme na dušenou rybu a krátce povaříme.

Kapr trochu jinak
Naporcovaného kapra otřeme a necháme oschnout. Místo nasolení potíráme důkladně porce utřeným česnekem se solí. Necháme několik hodin v chladu. Smícháme hladkou mouku se zázvorem (na polévkový talíř asi 2 lžičky zázvoru) a obalíme ve směsi rybí porce. Smažíme na oleji zvolna po obou stranách, až je porce zlatá. Smaženou rybu pokapeme citronovou šťávou nebo sypeme strouhaným sýrem.

Smažený kapr s překvapením
1500 g kapra, sůl, citron, 100 g šunky, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, 2 lžíce mléka, 2 kyselé okurky, olej na smažení.
Kapra očistíme, rozpůlíme, vykostíme a nařežeme z něj širší porce. Porce osolíme, pokapeme citronem a na vnitřní stranu položíme plátek šunky a řez z okurky. Porce svineme jako roládu a sepneme jehlou. Obalíme v mouce, vejci a strouhance a smažíme do zlatova. Zdobíme petrželkou a plátkem másla.

Plněné žampiony
1 svazek petrželky, kterou omyjeme a nasekáme, cibulka a utřený stroužek česneku. 5 velkých žampionů očistíme a vydlabeme jejich vnitřek. Nohy pokrájíme na kostičky. Na másle necháme zesklovatět cibulku s česnekem, přidáme kostičky žampionů, koření a necháme asi 5 minut podusit. Do směsi přidáme 3 lžíce kysané smetany. Nastrouháme 100 g goudy. Vše osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Žampiony poklademe do zapékací mísy, naplníme směsí a posypeme goudou. 10 minut zapékáme a nakonec ozdobíme zelenou petrželkou.

Řezy „orgasmus“
1 kompot rozmixovat
1 a půl hrnku polohrubé mouky
1 a půl hrnku cukru
1 kypřící prášek do pečiva
2 vejce
1 lžička jedlé sody
Krém: 2 pomazánková másla, 1 kelímek vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru.
Posypat mletými ořechy, pokapat čokoládovou polevou.

Kokosové švestky s mandlemi
Vypeckované sušené švestky, mandle, čokoláda na vaření, strouhaný kokos.
Do vypeckované švestky vtlačíme spařenou a oloupanou mandli a namočíme ji v rozpuštěné čokoládě. Takto připravené švestky vyválíme ve strouhaném kokosu a necháme chvilku odležet, než se zatáhnou, a podáváme.