Ukázky starých zemědělských technik v Hoslovickém mlýně si už počtvrté nenechal ujít Jiří Musálek z Volar. „Láká mě na tom ta historie a fortel starých mistrů,“ říká muž, který se zemědělstvím zabývá. Přesto, že je v dnešní době technika vyspělá, dává přednost práci postaru a s koněm. „Kůň má minimální tlak na půdu oproti traktoru a je obratnější. Oráme pochopitelně i traktorem, když je třeba, ale zvuk radlice, když zajíždí do brázdy, nic nenahradí,“ pokračuje zemědělec, který si staré metody pamatuje ještě z dětství.

V sobotu a v neděli probíhaly v Hoslovickém mlýně dožínky, kde byly na programu mimo jiné ukázky mlácení obilí, spuštění mlýnského kola, výroba a vázání došků či pečení chlaba, placek a housek v peci spojené s ochutnávkou. „Těší nás, že se sem lidé rádi vracejí, že je jim tady dobře a my jim můžeme ukázat, jak se dřív hospodařilo. Opět se potvrdilo, že sem chodí lidé, kteří mají o věc zájem,“ konstatuje Miroslav Špecián, ředitel Muzea středního Pootaví Strakonice, které akci pořádá.

Podobný program se v Hoslovicích koná zhruba jednou za měsíc, je součástí spolupráce s Freilichtige Museum Finsterau, která je podporována z prostředků přeshraniční spolupráce Cíl 3.