Jak jste se k preparování ryb dostal?
Byla to vlastně náhoda. V roce 1973 jsem přišel do Vodňan na rybářskou školu jako učitel a neměl jsem byt, takže jsem bydlel s klukama na internátu. Tam jsem viděl pár preparovaných ryb a jelikož jsem sám chytal ryby, tak jsem zkoušel něco podobného udělat. Od té doby jsem v tom vlastně pokračoval, až jsem se dopracoval k poměrně slušným úspěchům.

Je to pro vás koníček, nebo práce?
Zpočátku to byl koníček, postupně se to změnilo spíše v kobylu a teď už je to práce.

Preparujete ryby, které sám ulovíte, nebo pouze na zakázku?
Obojí. Moje sbírka je převážně z ryb, které jsem sám chytil, ale samozřejmě dělám i ryby na zakázku, které uloví někdo jiný.

Jak dlouho trvá takovou rybu vypreparovat? Vidím, že tady máte jak malé rybky, tak i obrovské. Odvíjí se doba a složitost práce od velikosti ryby?
Kupodivu s malou rybkou je někdy víc práce než například s okounem. Je to náročné, zvlášť pokud jde o rybu šupinatou. Při práci ryby hodně ztrácejí šupiny a pak už to není ono. Náročnost i čas jsou různé. Dalo by se říct, že jedna ryba trvá od týdne do tří měsíců, někdy i půl roku. Dělal jsem téměř dvoumetrového žraloka nebo mečouna, a to mi trvalo půl roku.

Máte představu, kolik ryb už jste vypreparoval?
Těžko říct, ale když si vezmeme, že to dělám necelých čtyřicet let a za rok se udělá možná 500 ryb, vychází mi kolem 20 000 ryb.

Máte rybu, která má pro vás mimořádnou cenu?
Tak to je otázka. Pokud to budu brát z hlediska sportovního zážitku, bude to asi štika, která má 140 centimetrů, necelých 25 kilogramů a je to největší vypreparovaná štika v republice. Tu jsem chytil na Jesenici a je z hlediska sportovního a snad i pracovního největším úspěchem. Pak ale existují ryby, které se hodně špatně dělají, a tam je to pak především o té pracnosti.

Co je nejdůležitějším předpokladem, aby se člověk mohl věnovat tomuto koníčku?
Rozhodně vytrvalost. Musí u toho vydržet, i když se někdy nevede. Stane se, že zezačátku ryba vypadá, že se nepovede, a nakonec do dopadne úplně výborně. Jen vydržet.