Podzemní jezero po kterém se dá plavit lodí. Utopené řezníkovy děti. Chodba vedoucí z Volyně až na Helfenburk nebo kachna vypuštěná ve sklepě, která vyplavala na Volyňce. To všechno jsou pověsti vztahující se k volyňskému podzemí. Žádná z nich však nebyla nikdy dokázána.

Když jsem se před časem o podzemí ve Volyni zajímal v rámci článku o kamionové dopravě vedoucí přes město, dostal jsem nabídku, která se neodmítá. Projít si městské podzemí na vlastní kůži.

Obouvám tedy holínky a vstupuji s ředitelem volyňské kultury Jiřím Houzimem do kotelny domu ve kterém sídlí městský úřad. „Tudy se dostanete do druhého patra sklepů. A bacha na hlavu," ukazuje na temnou chodbu strmě se svažující dolů. Poté, co překonávám hromadu písku, která se v minulosti uvolnila a odpadla od stropu, se najednou ocitám ve větší místnosti, ze které vedou chodby všemi směry. Daleko se ale kvůli vodě nedá dojít ani v holínkách.

Podle vedoucího volyňského muzea Karla Skalického není známo, jak dlouho už jsou sklepy zatopené. „Nejstarší dochovaný článek, který o volyňském podzemí vyšel, pochází z německého časopisu z roku 1903. Pojednává o sklepu domu na Růžku a už tehdy je vylíčen jako zatopený."

Sklepní prostory pod domem na Růžku jsou rozsáhlejší a více zachovalé než ty pod městským úřadem. „Dříve tady stávala hospoda a sklepy byly využívány hlavně k uskladnění piva a potravin. Ta nejdelší chodba, která vede zhruba k parčíku uprostřed náměstí, je zcela zatopená," popisuje Jiří Houzim.

Podle pověsti v tomto sklepě vypustili živou kachnu, která záhy vyplavala na Volyňce. „To je podle mě jen kachna. Když to tu zkoumali, tak nikde nenašli chodbu, která by pokračovala někam dál než pár metrů od domu," dodává Jiří Houzim.

Poslední sklep, který jsme navštívili, se nachází pod knihovnou a vstup do něj je ze všech nejzachovalejší. V podzemí jsou jasně patrné příčky, které přepažují chodby vedoucí z jednoho domu do druhého, což dokazuje vzájemné propojení domů v minulosti. „Padly zde i návrhy, že bychom část sklepů zpřístupnili. Zatím ale chybí finance," uzavřel Houzim.

Je tedy možné, že časem se volyňské podzemí dočká i podrobného průzkumu.