Oslavy začínají v 9.30 hodin průvodem, který startuje na náměstí Svobody, jeho cíl je na Sokolské louce. Zde se od 10 do 11 hodin koná prezentace a historie TJ Sokol Vodňany a zazní skladby XVI. Všesokolského sletu 2018.

Další program je v sokolovně. V 10 hodin začíná den otevřených dveří, od 14 do 16 hodin je prezentace oddílů a v 19.30 hodin začíná společenský večer s hudbou.

Vodňanský Sokol byl založen 18. září 1869 na improvizované valné hromadě, jeho zakladatelem ve Vodňanech byl Antonín Herites (otec spisovatele Františka Heritese). Sokolská jednota ve Vodňanech vznikla v Jižních Čechách jako druhá hned po písecké jednotě. Spolkový život byl velmi pestrý a představoval nejen cvičení, ale i mnoho kulturních a vlasteneckých akcí (měli vlastní sokolskou kapelu, hráli divadlo, pořádali veřejná vystoupení cvičenců, plesy a výlety do okolí Vodňan).

Sokolovnu se sokolům podařilo vystavět v průběhu roku 1905 (stavba trvala necelých 10 měsíců) a v roce 1917 se podařilo získat pronájem louky u mostu na Písek, kde vznikla Sokolská louka, na které se konaly i župní slety.

Násilné přerušení činnosti v dobách obou světových válek a za totality vodňanský Sokol nezlomily, našli se lidé, kterým myšlenky na sokolí let nebyly lhostejné, a pustili se znovu do mravenčí práce s jeho obnovou.

Současnost

Tělocvičná jednota Sokol Vodňany byla znovu oficiálně ustavena 1.července 1991 a převzala zpět všechen svůj původní majetek. Zásluhu na tom měli Jiří Calta, Miloš Brož, Jiří Pazdera, Milan Kodádek a další.

V současné době v naší jednotě funguje oddíl metané, florbalu, stolního tenisu, volejbalu, badmintonu, cvičení rodičů a dětí. Ženy mají možnost zacvičit si aerobic, pilates a kondiční cvičení pro starší věkem ne duchem. Velký důraz klademe na fungování Věrné gardy, která vznikla z cvičenců XI. Všesokolského sletu v roce 1948 v Praze.

I v dnešní době se účastníme pravidelně od znovuobnovení sokolských sletů v roce 1994. V roce 2018 se konal již XVI., který byl ozdoben 100. výročím založení Československa. Nacvičujeme skladby pro předškolní děti a dorostenky a mladší ženy. Skupina žen se skladbou „Siluety“ byla nejpočetnější z celé župy.

Výborné výkony v soutěžích podávají stolní tenisté, metanáři i členové oddílu badmintonu, florbalisté postoupili v minulém roce do vyšší soutěže. Zásluhu na tom mají nejen samotní hráči, ale především oddíloví vedoucí.