Slavonice Fest zahájila ve středu 4. srpna vernisáž výstavy malíře a sochaře Jaroslava Róny a v letním kině CINESTAR na slavonickém náměstí projekce černé hudební komedie BOURÁK a happening ve stylu rockabilly, který navazuje na  hippie a disco zahajovací večery z minulých let.

Festival nabídne na 65 filmů, 8 koncertů, výstavy umění, besedy s tvůrci a další akce. "Náš filmový program, to jsou dokumenty, hrané i animované filmy, novinky, předpremiéry i snímky, ke kterým se už promítací práva nedají skoro sehnat. Za programovou skladbou festivalu stojí režisér a producent, zakladatel Slavonice Festu, Ondřej Trojan," uvedla tisková mluvčí festivalu Barbara Trojanová.

Schwarzenberská hrobka
V Třeboni je o cyklisty skvěle postaráno

Tento rok bude Slavonice Fest více filmový, než hudební. Z důvodů neustále se měnících vládních opatření vypouští pořadatelé velké koncerty. Promítá se v celkem v sedmi sálech, snímky běží i například v tělocvičně speciální školy či ve filmových stodolách. "V té slavonické se běžně opravují auta a druhá, obrovská, nově vybavená stojí v rakouské vesnici Fratres, naší druhé festivalové lokaci. V provizorních podmínkách se v ní promítalo už předloni," popisují organizátoři.

„Během corony jsem měl spoustu času ji opravit a připravit,“ říká její majitel, hrabě Peter Coreth. Za filmy se tedy lidé rozjíždí i do Rakouska. Stejně jako za výstavou malíře a sochaře Jaroslava Róny. Do Fratres se letos diváci podávají díky přeshraničnímu projektu podpořeného z evropského programu Interreg Rakousko – ČR.

Celkem 8 z 21 zabavených psů z nevhodné chovu v Oldřiši u Blažejova se zotavuje v Útulku pro psy a kočky Tábor. Argentinské dogy se tu proměnily v egyptské božstvo.
Osm týraných dog z Jindřichohradecka dostalo novou šanci na život v útulku Tábor

Třetím místem festivalového programu je vesnička Maříž, ve které stojí dnes už kultovní hudební Stodola. Ta návštěvníkům letos nabídne hlavní hudební program Slavonice Festu. Zde se bude tancovat před pódiem, sedět na balících slámy nebo ležet na louce, a to při koncertech Radůzy, Karla Plíhala, Lenky Nové a skupin TH!S, Bert&Friends, Květy, Progres 2 a Cumbia Cooperativa. Mezi Slavonicemi, Maříží a Fratres jezdí i letos oblíbený a veselý festivalový autobus.