Už na začátku své sládkovské kariéry ve strakonickém pivovaru avizoval Dušan Krankus, že se Strakoničáci ještě letos dočkají nového piva. „Bude světlé, speciální a z mojí vlastní receptury," řekl těsně před Pivovarskou poutí pro Strakonický deník.


Po půl roce se jeho slova stala skutkem a na trh míří novinka – Sváteční medový speciál. Slovo medový v něm není náhodu. „Pivo chutná medově, protože v něm med opravdu je. A dokonce od soukromého včelaře," dodává Dušan Krankus v rozhovoru pro Strakonický deník.


S vaším novým produktem seznámíte pivaře v sobotu 5. prosince na Adventních trzích pod Rumpálem. Co byste k němu řekl už nyní?
Dlouhou dobu jsme váhali jaké pivo před Vánoci udělat. Volba padla na medový speciál, který podle nás k vánoční atmosféře patří. Jde o silnější pivo – čtrnáctka – a bude mít obsah alkoholu kolem 5,5 procenta. Podstatnější je, že jde o pivo sladké, chuťově vyvážené. I když se jmenuje medové, tak právě tato příchuť je nenápadná, ale budete ji vnímat celou dobu, kdy bude speciál konzumovat. Předesílám, že nejde o pivo, kterého na posezení vypijete deset kousků. Ale věřím, že si svoje příznivce najde. A to i mezi ženami.


Když jsme spolu mluvili krátce po vašem příchodu do pivovaru, tak jste naznačoval, že se Strakonice dočkají piva od nového sládka. Sváteční medový speciál je tedy vaše pivo od začátku až do konce? Vaše vlastní receptura?
Přesně tak.


Už letos v červnu jste věděl, že nové pivo bude právě tento speciál?
To ne. Konečné rozhodnutí padlo tak koncem října. Původně jsme přemýšleli nad jiným speciálem, ale nakonec jsme se přiklonili k medovému. Sladší piva mají na jihu Čech svoje opodstatnění a kromě toho jde o skloubení dobrého piva se zdravým medem.


Strakonice se už v minulosti o experimenty pokoušely. Vyrábí nejen polotmavé, ale opravdu černé pivo byť ve velmi malé míře. Na sv. Patrika zkusil pivovar zelené kopřivové pivo. Jak myslíte, právě Strakoničáci přijmou medové pivo? Jsou totiž poměrně ortodoxní pivaři.
Kdybych zrovna na tuhle otázku uměl už dnes odpovědět! Ale myslím si, že jsme vyrobili dobré pivo, které bude chutnat i ortodoxním pivařům.
Kromě toho budeme medové pivo prodávat ve třetinkách, v sudech a dokonce ve dvoulitrových džbáncích. Takže se nabízí i pěkný vánoční dárek.
Dalším překvapením je, že bude ve dvou formách. Jako filtrované právě do třetinek. A druhá forma bude nefiltrované pivo do třicetilitrových sudů a džbánků. Osobně považuji nefiltrované pivo za exkluzivní záležitost.


Udělal jste si před tak závažným rozhodnutím vyrábět nové pivo vlastní průzkum?
Ne tak úplně, ale vzal jsem své kolegy do malého pivovaru, kde jsem podobné pivo vařil. Takže věděli, o čem bude. Všem chutnalo, tak věříme, že bude chutnat i štamgastům.


Nedávno jste vrátili na trh Otavský Zlatý v původní hořké receptuře. Vy osobně jste vyznavač hořkého piva, a najednou vyrazíte na trh s medovým pivem. Že by tak trochu kompenzace?
I tak se to dá říct. Lidé mají spíše rádi sladší piva, takže i marketingově jde o lepší tah. Při slovním spojení medový speciál se může zdát, že tohle pivo bude velmi sladké, ale to není pravda. Je prostě jiné.


Když už jsme u toho medu, tak kde jste ho vzali?
Med máme od soukromého včelaře a jde o velmi kvalitní surovinu.


Takže při procházce pivovarem bychom narazili na regál, kde máte skleničky s medem?
Nejste tak daleko od pravdy (smích).


Plánujete nové pivo vyrábět jen po dobu vánočního období?
Těžko říct. Rozhodně ho nemáme velké zásoby, ale pokud bude zájem, není problém ho vařit dál.