„Teď je to mnohem méně, tak o polovinu,“ říká sládek pivovaru Vlastimil Matej. „V říjnu jsme byli optimisté, uvařili jsme jich 15,“ dodal. Pivo většinou končí v malých 20litrových sudech nebo v lahvích.

Práce ale neubylo. „Být sládek není jen o vaření. Musí být lidé na plněná, dovoz piva , úklid a podobně. Takže v téhle době i trochu více jezdím na zdvižce,“ dodal Vlastimil Matej.

Ilustrační foto:
Pivovary na jihu Čech jsou znovu v úzkých, kvůli koronaviru sčítají ztráty

Situace strakonického pivovaru není k popukání, ale podle ředitele Dušana Krankuse ani likvidační. „Propad na konci listopadu bude kolem 70 procent. V penězích jde o částku zhruba 10 000 000 milionů korun,“ doplnil ředitel. Do téměř stejné ztráty spadl Dudák na jaře, díky letní sezoně se mu ji podařilo snížit přibližně na polovinu.

I když je pivovar v majetku města, snaží se pomoci si z potíží sám. Podle Dušana Krankuse zatím pivovar město o pomoc nepožádal a nemá to ani v úmyslu. Určitou pomoc by mohl přinést tradiční Vánoční medový speciál, který bude Dudák brzy nabízet ve své podnikové prodejně.