„Na škole je to tradice už několik let. Děti se celý týden učí o historii brambor, a ty se pak prolínají i dalšími předměty,“ uvedla ředitelka školy Dana Šatrová. Vyrábějí například razítka z brambor nebo bramborové panáčky Bramboráčky. Ten nejlepší den je ale ve chvíli, kdy mohou do kotlíku nasypat brambory společně se zeleninou a dalším kořením a podle svých receptů uvařit poctivou bramboračku. „Moc nás to baví, nemohli jsme se Bramboriády ani dočkat“ olizují se žáci mlsně nad bublající polévkou a hrncem plným těsta na bramboráky.

Při vaření si ještě děti stihnou s paní učitelkou zopakovat, jak se k nám brambory vlastně dostali. "Přivezli je sem z Ameriky. Rozšířili se v 16. století a zachránili mnoho lidí v době hladomoru," vzpomínají na hodinu dějepisu. Zopakovat si stihnou i recept na polévku a prvňáčci se přiučí také škrabání a strouhání brambor, a to vše na čerstvém vzduchu.

Lukáš Strnad