Nad fotkou, na které je Lenka Filipčíková coby šestiletá holčička v jednotřídce obecné školy v Jiníně, se jako současná starostka obce trochu zarazila. „Co to bylo za rok? Řekla bych, že tak 1978," vzpomíná. A vzápětí ukazuje na postavu paní učitelky. „Marie Uhlíková. Výborná učitelka. Jako děti jsme s ní byly pořád. Přišly jsme domů, převlékly a běžely zpátky za ní. Třeba na školní zahradu," dodává.

Školní budova, do které jako malá holčička chodila, byla dostavěna v roce 1880. Kdy a kým byla založena, ale známo není. „Již v roce 1779 byla v Jiníně škola, ve které učil Jan Štěpán z Chorušic. To byla škola jednotřídní, která byla 1. ledna 1876 rozšířena na školu dvoutřídní," píše ve Školní kronice řídící učitel Otakar Štěpák. Dále udává datum 11. června 1789, kdy výstavba školy začala. Další zlomový datum je 1. ledne 1882, kdy se stala škola trojtřídní.

Na školu vzpomíná také Martina Krulišová. „Chodila jsem tady půlku čtvrté a celou pátou třídu. Také mne učila Marie Uhlíková. Opravdu skvělá učitelka," potvrzuje slova Lenky Filipčíkové.

Jinínská škola skončila svoji činnost k 30. červnu 1987 rozhodnutím Školského odboru Okresního úřadu ve Strakonicích. Důvod byl stejný jako u mnoha podobných škol – nebyly děti. Školní potěr tak začal dojíždět do školy v Cehnicích. To platí i v současné době. Přitom do školy v Jiníně chodily děti z několika okolních obcí.

V současné době je v bývalé budově školy volební místnost, prostor pro sportovní vyžití a zdravotní středisko. V minulých letech došlo k zateplení budovy a výměně oken. Obecní úřad zde plánuje vytvoření jakéhosi multifunkčního objektu, kde by například sídlila radnice.