"Vlivem velmi silného větru, který na našich meteo stanicích dosahoval v nárazech až rychlosti 100 km/h  evidujeme ke čtvrtečním 10 hodinám 72 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 65 000 odběratelů bez dodávek elektrické energie. Situace se rychle mění a poruch vlivem větru přibývá. Hlavními příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Ráno jsme evidovali poruchy na západě našeho distribučního území, během dopoledne se s postupujícím větrem rozšířily i do dalších regionů," uvedl ve čtvrtek v deset hodin Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D.

"V jižních Čechách evidujeme zhruba 15 000 odběratelů s omezením dodávek elektrické energie.  Nejpostiženějšími oblastmi jsou Českokrumlovsko, Prachaticko, Jindřichohradecko a pak Pelhřimovsko na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny," doplnil.

Po 15. hodině byla situace nepatrně lepší. Ale neveselá. "Poruchy stále hlavně na jihu Čech přibývají, ale jejich dopad na domácnosti se nám daří snižovat," říká Roman Šperňák a pokračuje: "V jižních Čechách evidujeme necelých 12 000 domácností bez dodávek elektrické energie. Ještě kolem poledne jich bylo více než 20 000. Poruchy máme po celém kraji, nicméně nejvíce odběratelů s omezením evidujeme na Jindřichohradecku a Táborsku."

Po 17. hodině se situace mírně zlepšila. Situaci energetikům však celé odpoledne komplikoval vítr. Jeho vlivem pak i během odpoledních hodin přibývaly poruchy na vedení. Hlavními příčinami poruch jsou podle Romana Šperňáka pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů.

"V jižních Čechách evidujeme zhruba 10 000 odběratelů elektrické energie. Nejpostiženější oblastí je Jindřichohradecko," doplnil mluvčí.

Požár v Plasné na Jindřichohradecku způsobil škodu za nejméně 2,5 milionu korun.
V Plasné v noci hořel dům, škoda se odhaduje na 2,5 milionu

Silný vítr také omezil několik vlakových spojení, a to například na trati z Benešova do Českých Budějovic - konkrétně v úseku Chotoviny - Střezimíř. Tady se vlaky mají vrátit na trať až v jedenáct hodin dopoledne. Problém je také na úseku Sedlice - Blatná.

Jihočeští hasiči za sebou k osmé ráno měli už na padesát zásahů. "Vítr způsobuje nejvíce práce hasičům na Prachaticku a Strakonicku, nejméně zatím na Jindřichohradecku. Naprostá většina zásahů je odklízení popadaných stromů. Zásahy označujeme jako tak zvané vícečetné zásahy, kdy během jednoho výjezdu jednotka odklidí i více popadaných stromů.Kromě odstraňování stromů spadlých především na komunikace, hasiči řešili 2 dopravní nehody, kdy v Kamenném Újezdu narazil do spadlého stromu kamión a v Heřmanči na Jindřichohradecku osobní auto. V Blatné pak hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střeše," popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Působivé ranní scenérie na Českobudějovicku nabídlo svítání u Pištína, Křenovic nebo Dubného.
VIDEO: Větrné ráno překvapilo dvěma oblouky duhy

O půl druhé odpoledne Vendula Matějů informovala: "Hasiči stále vyjíždějí a odklízení následky silného větru. Naprostá většina práce zasahujících jednotek je odklízení popadaných stromů. Z celkového počtu více než 300 výjezdů jsou pak necelé tři desítky zásahů, kdy hasiči zajišťují uvolněné části střech či plechy na střechách domů (např. v Českých Budějovicích, Týně nad Vltavou, na základní škole v Dačicích, v Nové Bystřici, v Písku, Milevsku, Smrkovicích, ve Lhenicích, Vodňanech, na mateřské školce ve Strakonicích, ve Veselí nad Lužnicí, Táboře či Sezimově Ústí).Kromě výše uvedených dvou nehod evidujeme další, kde do spadlého stromu narazilo auto v obci Jistebnice.Ve čtyřech případech jsme sundavali nebo zajišťovali uvolněné reklamy a billboardy, a to v Českých Budějovicích, Táboře, v obci Sedlec a v Českém Krumlově. Počty zásahů jsou v kraji rozloženy téměř shodně. Více než 50 událostí v tuto chvíli mají ve svých statistikách hasiči na Táborsku, Strakonicku, Písecku a Jindřichohradecku. Nejméně zasaženo je Českokrumlovsko."

Písek ze Sahary na kapotě auta v Českých Budějovicích
Písek ze Sahary zhoršil vloni ovzduší na jihu Čech

Od čtvrtečního rána 17. února sužoval celou republiku silný vítr. Strakonicko nebylo výjimkou. Ale první silné nárazy zaznamenali na Hydrometeorologické stanici v Kocelovicích u Blatné už ve středu 16. února večer. "Silněji foukat začalo mezi 21. a 22. hodinou," řekli nám na stanici. Ve čtvrtek už zaznamenali nárazy přes 30 metrů za sekundu, což je 110 kilometrů v hodině.Od čtvrtečního rána jsou v terénu hasiči, kteří likvidují především padlé střechy. Výjimkou nejsou ani uvolněné střechy. K jednomu takovému případu jeli strakoničtí profesionální hasiči do MŠ Čtyřlístek. "Volali nám lidé z okolních paneláků, že máme na střeše uvolněný plech," vysvětlila důvod ředitelka MŠ Gabriela Jánská. Šlo naštěstí o drobnou závadu, která na činnost školky a zdraví dětí neměla vliv.Podle předpovědi se má vítr během čtvrtka uklidnit, ale další nápory mají přijít ještě o víkendu.

V píseckých lesích padají stromy

Silný vítr přidělává starosti také na Písecku. Z pohledu hasičů je ale v rámci kraje spíše klidnějším okresem. Písecká radnice i přesto vydala vzhledem k počasí varování pro občany, aby kvůli silnému nárazovému větru nevstupovali do lesů ani lokalit se vzrostlými stromy.

"Návštěvu Píseckých lesů odložte, prosím, alespoň do sobotního odpoledne, už nyní jsou zde vyvrácené stromy a další mohou kdykoli spadnout," uvedla mluvčí radnice Petra Měšťanová. Její slova potvrdil také Václav Zámečník, ředitel společnosti Lesy města Písku. "Tím, jak jsou porosty narušené po různých kalamitách roky předtím, tak jednotlivé stromy bez varování padají. Bylo by proto lepší se minimálně do soboty lesům vyhnout. Cesty zatím stromy zapadané nejsou, jde spíše o jednotlivé stromy, které postupně zpracováváme," popsal aktuální situaci a varoval, aby se lidé zbytečně nevystavovali nebezpečí. Do neděle by měly být všechny cesty volné. Silný vítr by se měl na Písecku uklidnit až ve večerních hodinách.

Led na Lipně mizí před očima

Ve středu 16. 2. téměř celé Lipno ještě pokrýval led, vichr a teploty blížící se deseti stupňům nad nulou si s ním ale snadno poradily. Na snímku v galerii vidíte Lipno v Vítkova hrádku ve čtvrtek dopoledne.