Nedělní bouře, která se v neděli 4. srpna v podvečer prohnala Strakonickem, za sebou nechala popadané stromy a lidi bez proudu. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů byla situace nejhorší na Blatensku. „Vyjížděli k desítkám popadaných stromů," řekla.
Jeden z nich byl i příčinou vážné dopravní nehody v Záboří. Podle mluvčí jihočeské policie Lenky Holické motorkář nestihl před padlým stromem zastavit a narazil do něj. Při kolizi se zranily dvě osoby, muž byl zraněn lehce, žena utrpěla vážná poranění hrudníku a skončila na strakonickém ARO.
Samotní blatenští hasiči situaci ale zhodnotili jako dobrou. „Bouře byla prudší, nic strašného se tu však nedělo," popsal Vladimír Vaněk ze Sboru dobrovolných hasičů Blatná. Dodal, že jejich jednotka vyjížděla ke dvěma zásahům. V obou případech šlo o padlé stromy.
S tím, že se bouře Blatenskem prohnala vcelku pokojně, souhlasí i starosta města Blatná Bohuslav Navrátil. „Pokud vím, asi tři stromy padly na železniční trať. Ty ale pracovníci Českých drah ihned zlikvidovali, když tudy projížděli," podotkl. Doplnil, že výpadek proudu zasáhl okraj Blatné zhruba na deset minut.
Smršť řádila ale i na Volyňsku. Strakonickému deníku to v neděli potvrdil starosta města Volyně Václav Valhoda. „Voda tu tekla hodně, padající stromy zasáhly i střechy domů," sdělil. Tady se objevily kroupy. Podle očitých svědků byly místy velikosti desetikoruny. Větší škody nenapáchaly.
V důsledku počasí stály i některé vlaky. V tuto chvíli jsou již všechny tratě na Strakonicku průjezdné.

Zásahy hasičů

V souvislosti s odklízením následků bouřky provedli hasiči ÚO Strakonice 28 technických zásahů. Jednalo se o 27 spadlých stromů, jednou zasahoval hasiči u dopravní nehody v Záboří na Blatensku.

Byl to mazec, shodují se lidé na Volyňsku

Neuvěřitelná síla. Tak definují nedělní bouři lidé na Volyňsku. Jedním z nich je Jaroslav Vaněček z Němčic. „Udeřilo to rychle a silně. Nestihli jsme se ani dostat ze zahrady domů a museli to přečkat v pergole. Naštěstí vydržela. Stromy v okolí ale ne, jeden z nich padl i na elektrické dráty u našeho domu. Nešel proud ani mobilní sítě. Byl to mazec," popsal.
Výpadek proudu vyřadil z provozu i čerpací stanici ve Volyni. „Už pěknou chvíli jsme bez elektřiny. A bez ní fungovat nemůžeme," vysvětlila ceduli zakazující vjezd pracovnice benzinové pumpy.
Podle starosty Volyně Václava Valhody se zastavila i doprava. „Stojí vlaky, někde i auta," řekl v neděli krátce po 18. hodině. Hlavní tah na Vimperk, který Volyni protíná, byl průjezdný, kvůli ulámaným větvím a listí ze stromů ale jen s opatrností. Během chvíle se podařilo obnovit i provoz na trati.
Padlý strom zaměstnal i strakonické hasiče. U autoškoly Pella ve Strakonicích zasáhl kabinu odstaveného kamionu.