Dnes už bývalý šéf výstaviště měl prohlásit, že důvody svého odvolání nezná. Že by nemělo mít vliv na chod výstaviště, zase uvedli zástupci Miniserstva zemědělství a lesnického fondu. Karban byl odvolaný v době, kdy byl dočasně ministrem zemědělství Marian Jurečka /KDU-ČSL/.

„Od jediného akcionáře jsem dostal zrušení svého působení. Důvod jsem se nedozvěděl. Nemám k tomu žádný komentář,“ řekl dnes Karban. Neví o tom, že by se za jeho působení na výstavišti něco nepovedlo. Skončil ze dne na den k 21. prosinci. Vicepremiér Jurečka loni v prosinci, kdy dočasně vedl ministerstvo zemědělství, odvolal před Vánoci i generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka.

Požár zničil v neděli 9. ledna 2022 střechu rodinného domu v českobudějovické Čéčově ulici a poničil i sousední střechy.
Před plameny v Budějovicích utekl jen v pyžamu. Teď musí řešit novou střechu

Fond personální změnu potvrdil. „Tato změna však nemá jakýkoliv vliv na fungování výstaviště a řádný chod je zajištěn v souladu s jeho stanovami,“ sdělila mluvčí fondu Barbora Šenfeldová. Jak doplnila, další postup připravuje PGRLF v koordinaci s ministerstvem. „Vedení PGRLF má naši plnou důvěru, a to i ve věci změny na Výstavišti České Budějovice,“ sdělil dnes bez podrobností mluvčí Mze Vojtěch Bílý.

Čtyřiapadesátiletý Karban se stal novým předsedou představenstva budějovického výstaviště loni v červnu. Je bývalým ředitelem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Karban byl šéfem fondu do roku 2015, kdy jej nahradil Zdeněk Nekula, nyní ministr zemědělství z KDU-ČSL. Na výstavišti vystřídal Karban ve funkci Mojmíra Severina. Severin dnes nevyloučil případný návrat. „Pokud ta nabídka přijde, budu to velmi zvažovat a vážně se tím zabývat,“ řekl Severin.