Kdo má čas a chuť, může si je nasbírat. Dozrávají a sklízejí se přibližně jeden měsíc. Vzhledem k vysokým teplotám a dostatku sluníčka, které nás hřálo již v měsíci květnu, jahody letos dozrály dříve.



„Jsem tu s dcerou a se snachou. Za hodinu a půl jsme dohromady nasbíraly 17 kilo jahod. Budeme dělat džemy, dřeně a určitě jahodové knedlíky s tvarohem,“ řekla Zdena Síkorová z Velešína.


I já měla štěstí a v sobotu 9. června jsem si z bavorovských plantáží odvezla deset kilo jahod. Ale musím konstatovat, že jsem je už v jahodí musela hledala.

Jahody jsou zdravé a chutné ovoce. Obsahují asi 87% vody, do 7,5% cukrů, dále třísloviny, barviva, organické kyseliny (jablečná, málo citrónové, chininové, šťavelové a salicylové), pektiny. Vitamínu C mohou mít od 60 – 100 mg/100 g, dále dost vitamínu E, také vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. V jahodách byly zjištěny sloučeniny draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, síry, z mikroelementů železo, bór, vanad, jód, kobalt, mangan, zinek, měď, molybden a další.