U hrází největších jihočeských rybníků tak bude znovu k vidění unikátní činnost zástupců Petrova cechu, pokračovatelů jednoho z nejtradičnějších řemesel, jehož postupy se v některých ohledech po celá staletí prakticky nezměnily. I proto jsou výlovy dlouhodobě návštěvnicky velmi oblíbenou a atraktivní událostí.

PODZIMNÍ VÝLOVY 2020 NA TŘEBOŇSKU

Rožmberk 12.–15. 10.
Velký Tisý 12.–16. 10.
Ponědražský 12.–14. 10.
Spolský velký 19.–20. 10.
Záblatský 2.–6. 10.
Svět 16.–19. 11.

PODZIMNÍ VÝLOVY 2020 NA ČESKOBUDĚJOVICKU

Dasenský 14. 10.
Branišovský velký 16. 10.
Parezník 21. 10.
Čejkovický 26. 10.
Munický rybník 27.–29. 10.
Nuzov 29. 10.
Olešnický velký 10. 11.
Šindlovský 18. 11.

„Podzimní výlovy určitě stojí za zhlédnutí, což každoročně ocení tisíce návštěvníků, kteří kvůli této podívané přijíždějí na jih Čech. Letos sice z důvodů koronavirové pandemie rybáři zrušili veškerý doprovodný program, včetně například komentovaných exkurzí na sádkách, ale lovit samozřejmě budou. Ryby, především kapři z jihočeských rybníků, putují tradičně na vánoční trh nejen u nás, ale čekají na ně v celé Evropě. Musí tak z vody ven, covid necovid. Návštěvníci výlovů se tedy budou muset obejít bez ochutnávek, ale o unikátní přírodní divadlo nepřijdou. Pohyb ve volné přírodě na čerstvém vzduchu je navíc nejen bezpečný, ale i zdravý,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Podzimní sezónu výlovů pro vánoční trh zahájili ve čtvrtek 24. září 2020 zaměstnanci Lesů a rybníků města Českých Budějovic. Na snímku výlov Vrbenského zadního rybníku.
Rybáři už zahájili hlavní sezónu, zatáhli první sítě

Každý to už alespoň v televizi někdy viděl. Zpravidla už za svítání nasedají pod hrází u hlavní výpusti muži v gumových oblecích do lodí, aby roztáhli síť přes loviště. Nevod objímá v půlkruhu loviště a rybáři ho začínají stahovat. Takzvaní hajní jdou kádištěm, pěšáci bahnem. Na tvářích všech je znát, jakou sílu musejí vynaložit na stažení sítě. po půl hodině už "balík" s rybami směřuje ke kádišti, kde je rybáři třídí. Stejnou podívanou nabídnou rybáři lidem i letos.

Nejatraktivnější budou tradičně výlovy „v krajině dvojího nebe“, tedy na Třeboňsku. Rybářství Třeboň, které je největším producent sladkovodních ryb v Evropě, hospodaří na 439 rybnících o celkové výměře zhruba osmi tisíc hektarů, plánuje od října do listopadu vylovit z cirka 250 rybníků 2100 tun kaprů a 300 tun ryb vedlejších línů, candátů, štik sumců, amurů, tolstolobiků či okounů. Už v pondělí 12. října vyrazí rybáři na Rožmberk, Velký Tisý a Ponědražský rybník. Následovat budou Spolský Velký, Záblatský a Svět.

Munický rybník na Hluboké přijde na řadu ve dnech 27. – 29. října

Rybáři z Hluboké nad Vltavou, stejně jako jejich kolegové z Protivína, Blatné, Nových Hradů, plán svých výlovů letos s ohledem na koronavirus nezveřejnili. Výjimkou je Munický rybník na okraji města. Tento výlov je naplánován ve vazbě na státní svátek 28. října a Rybářské slavnosti na Hluboké na 27. – 29. října. Změnu termínu si však rybáři vyhrazují. Podobnou akci mají v plánu i rybáři státního podniku Vojenské lesy a statky ČR na Lipensku. O víkendu 24. – 25. října mají nedaleko Horní Plané v plánu vylovit 140hektarový rybník Olšina přezdívaný Perla Šumavy. Českobudějovičtí městští rybáři budou lovit bez přestávky až téměř do konce listopadu.