Ve větřínském kopci řidiči potkají v obou směrech dopravní značky Pozor, žáby!Zdroj: Petra HelclováNové dočasné dopravní značky Pozor, žáby! čekají také na řidiče ve větřínském kopci v místě, kde se obojživelníci, zejména ropuchy obecné, rok co rok přesouvají přes silnici a směřují do rybníka zvaného Herďák, kde kladou vajíčka.

„Nechali jsme značky vyrobit, protože každý rok tu na silnici zahynou pod koly kvanta jedinců,“ vysvětlil starosta Větřní Antonín Krák. „A dali jsme je z obou směrů, od Frymburka i od Větřní, a doufáme, že řidiči budou ohleduplní, zpomalí a budou se snažit žábám vyhnout. Není nám to lhostejné a chtěli jsme jim alespoň takto pomoci.“

U holubovského rybníka většina šoférů jede opatrně, ale ne všichni. Přejetí obojživelníci na vozovce svědčí o tom, že stoprocentně se migrující žáby ochránit nedaří. Většina se jich ale dostane do rybníka bez úhony i díky pomoci některých místních a pracovníků Správy CHKO Blanský les, kteří chodí žáby sbírat a přenášet.Nové dočasné dopravní značky Pozor, žáby! čekají také na řidiče ve větřínském kopci v místě, kde se obojživelníci, zejména ropuchy obecné, rok co rok přesouvají přes silnici a směřují do rybníka zvaného Herďák, kde kladou vajíčka.

Záchrana migrujících žab.
Žáby už nebudou zavírat silnici