Po svátcích se Kopečtí s těžce nemocným otcem přestěhovali do hostince pana Kvapila na Starém městě v Litovli proti hřbitovu. Zde otec smutně řekl "Sem jste mě přivezl, ale odtud mě už nepovezete". Kolem sebe viděl tehdy pět nezaopatřených dětí: Antonína, Matěje, Marii, Vojtěcha a Jindřicha s plačící matkou Josefou.

Strýc Berousek z Litovle odjel a Jan Kopecký zůstal ze strýcem Lagronem, jehož žena byla sestra Janovy ženy Josefy. Koncem ledna sem přijel Janův bratr Karel s divadlem, který se nedávno oženil s Berouskovo sestrou Žofií a své divadlo z Čech přivezl na Moravu.

Mohu se umí pro své obdivovatele načančat
Nejroztomilejší pes na světě je úplně kulatý. Všichni se ptají, co je to za rasu

Karel hrál po různých hostincích a malý Antonín mu vytahoval a spouštět oponu a na plech dělat bouřku. Později mu dovolil i vodit loutky, ale musel stát na stoličce. Dne 19.2.1901 odjíždí a malého Antonína bere sebou. Antonín s pláčem opouštěl otce. Dne 22. února hráli hru "Poslední táborita", při hře zapomněl spustit oponu. Po představení ulehli ve voze na náměstí a v noci Toník vykřikl "Strýčku! Tatínek je tady venku a volá mě k sobě, slyšel jsem jeho hlas". Karel vůz obešel, ale nic neviděl "Nikdo tam není, jsou teprve 3 hodiny."

Již neusnuli a v 9 hodin ráno jim pošťák přinesl telegram, že ve tři hodiny starý Žánek, jak Janovi přezdívali, zemřel. Byl zaopatřen farářem v Lošticích od P. Jana Kašpara a v Litovli pochován farářem P. Františkem Zatloukalem. Vdova Josefa Kopecká s panoramou jezdila po Moravě se strýcem Františkem Lagronem se střelnicí. Strýc Karel zůstal v Čechách v Telči, kde uložil panoramu a zůstal bez prostředků. Mladý Antonín později legionář začal jako žák 2. třidy s divadlem darovaným otcem hrát divadlo, a to jako první hru "Herkules".

Jiřina Jirásková
KVÍZ: Jiřina Jirásková zemřela před 10 lety. Připomeňte si její život a role

Když v roce 1904 s matkou Josefou, Antonín (13let) a Matěj (14 let) dorazili do Olšan u Prostějova, rozhodli se navštívit hrob otce v Litovli a vykonali šestihodinovou cestu. Krabice v hostinci dali na jeviště a spěchali na hřbitov, kde na křížku z břízy s destičkou stálo: "Zde v Pánu odpočívá Jan Kopecký z Mirotic, loutkoherec narozený r. 1866 a zemřel 23.února. 1901".

Rod byl velice rozsáhlý a psát o něm je na knihu. K jeho vazbu na Strakonicko, Strakonice, Rohoznou vám ukáží originály přiložených dokumentů.

Jan Malířský, Strakonice