Takový zvonek miluje semena a roztlučené vlašské ořechy, kos nebo kvíčala nepohrdnou nakrájenými jablky a sýkorkám zase nejvíc chutná slunečnice. Ale sotva se oteplí a bílá peřina zmizí, raději necháme ptáky, aby si potravu hledali v přírodě sami.
Až do konce února můžeme vysévat semena muškátů. Především těch obyčejných (zonale), semena jsou levná, zatímco semena muškátů převislých jsou dražší a zatím je výhodnější pěstovat je řízkováním nebo kupovat u zahradníků jejich sazenice.
Semena muškátů naklademe na mělkou misku s běžným substrátem nebo agroperlitem, opatrně zaléváme a už za pár dnů začnou semena klíčit. Po deseti dnech je začneme přepichovat do květináčků.
Také můžeme zkusit naočkovat hlívu ústřičnou. A nemusíte kvůli tomu shánět slámu. Jak nám řekli známí pěstitelé těchto hub manželé Volfovi ze Sedlce, stačí na drtiči zpracovat větve listnáčů nebo ovocných stromů a ze štěpky je skvělý substrát.
Třeba semínka salátů jsou malá a v sáčku jich bývá hodně, takže se vyplatí u starších zásob test klíčivosti. Na talířek s mokrým savým papírem dáme přesně 25 semen. Vložíme třeba do průsvitné obálky. Pokud jich vyklíčí 20, vynásobíme toto číslo čtyřmi a víme , že máme osmdesátiprocentní klíčivost.
A ještě je čas i na vysévání paprik, begonií nebo celeru. Těm se daří v kvalitním výsevním substrátu. Jen semena paprik je lépe den před vyséváním namočit do vody, aspoň to říká známý šlechtitel odrůd Bajka a Majka pan Jan Meisl z Vracova.
A když už opravdu na zahrádce nemáte co na práci, zkontrolujte aspoň úvazky stromků. Ujistěte se, že se nezařezávají do kmene. Stačí této činnosti věnovat pár minut a uchráníte tak svoje stromky před trvalým poškozením.
Sójový salát
s majonézou
Potřebujeme 350 g vařených sójových bobů, 50 g cibule, 80 g majonézy, 1/2 dl octa, pepř, sůl, cukr, sůl
Uvařené, ještě teplé sójové boby dáme do vhodné mísy, přelijeme octem, přidáme jemně nakrájenou cibuli, přisladíme, opepříme a osolíme. Takto připravené boby necháme asi hodinu odležet a občas je zamícháme. Pak ocet slijeme a přimícháme jej do majonézy, kterou pak vmícháme do salátu. Podáváme k různě upraveným rybám nebo k pečeným masům.