Nikdy si nemyslela, že se riziko rakoviny děložního čípku bude týkat i jí. „Gynekoložka mi našla abnormální buňky na děložním čípku,“ vzpomíná žena (22), která si nepřála uvést své jméno, redakce ho ale zná. „Rok mě hlídali, jak se to bude vyvíjet, nakonec jsem musela podstoupit konizaci čípku (odstranění poškozené tkáně – pozn. aut). Teď čekám na výsledky z histologie. To čekání je hrozné. Rodiče to nesou ještě hůř,“ pokračuje. 

„Myslím, že by se o to holky měly víc zajímat a nespoléhat na to, že jim se to nestane, jako jsem to udělala já,“ vzkazuje ostatním dívkám.
Podle Lydie Malé, praktické lékařky pro děti a dorost, zájem o očkování proti rakovině děložního čípku je. „Od začátku dubna přišlo už pět dívek,“ uvedla dětská lékařka Lydie Malá.

U nás jsou k dostání dvě vakcíny. „Cervarix je plně hrazen pojišťovnou. Na Silgard se doplácí tři sta korun za jednu injekci. Pojišťovny platí očkování pouze dívkám od 13. do 14. roku života, rozhodující je den narození. Výběr vakcíny je na jen na pacientkách. Většinou lidé chtějí to, co je zadarmo,“ doplnila Lydie Malá.

V Česku na rakovinu děložního čípku zemře ročně asi 400 žen. Ve světovém měřítku je to 650 žen denně.

Srovnání vakcín

Silgard
Chrání roti HPV typům:
6, 11, 16, 18
Cena: Doplatek 300 Kč za dávku

Cervarix
Chrání proti HPV typům:
16, 18
Cena: plně hrazena pojišťovnou

Očkování proti zákeřnému viru není jen pro ženy, říká lékař 

Gynekolog Jaromír Topínka si myslí, že očkování proti rakovině děložního čípku je více než nutné. „Šedesát procent populace v sobě virus, který u žen způsobuje rakovinu děložního čípku a u mužů například rakovinu penisu, má. Jde o lidský papillomavirus, zkráceně HPV,“ říká lékař.

Tak co, pane doktore. Očkovat ano, nebo ne?

Jednoznačně ano.

Jaký je o očkování zájem?

Celkově upadá. Ale vzhledem k ekonomické situaci se není čemu divit. Pojišťovny to hradí jen dívkám od třinácti do čtrnácti let. Ostatní si to musí uhradit samy. Ale cena už je o něco příznivější, než byla na začátku. Sehnat se dá už asi za čtrnáct set korun. Jedna firma cenu už stáhla, myslím si, že druhá ji bude muset brzo následovat.

Co se v těle po podání látky děje? Jak očkování funguje?

Je to jako u všech očkování. Tělo si vytvoří účinné protilátky.

Na trhu jsou dvě vakcíny – Silgard a Cervarix. Jak poznám tu lepší?

Nedá se říct, která je lepší. Nejsou k dispozici studie, které by obě vakcíny srovnávaly podle stejných parametrů. Já budu očkovat vnuka Silgardem. V celorepublikovém průměru vede Cervarix.

Takže je očkování vhodné i pro kluky?

Šedesát procent světové populace v sobě nějaký HPV virus má. Vyskytuje se tedy i u chlapců. A také u nich je riziko vzniku rakoviny. Účinek očkování je u obou pohlaví stejný. Ale ono se o tom nikde moc nemluví.

Jak se dá snížit riziko vzniku rakoviny děložního čípku?

Předně sexuální zdrženlivostí. Je ale také dokázáno, že vliv má kouření cigaret. Říká se to i o antikoncepci, ale to prokázané není.

Zamezí přenosu HPV viru prezervativ?

Tvrdí se, že ne. Ale zase ochrání před jinými pohlavně přenosnými chorobami.

Je vždycky jisté, že když budu mít v těle HPV virus, musím nutně onemocnět rakovinou děložního čípku?

Kdepak. U někoho se s tím tělo dokáže poprat samo, u někoho ne.

Darina Vernerová