Radar, který pět let upozorňuje řidiče na rychlost u Základní školy v Cehnicích se podle starostky obce Heleny Sosnové osvědčil. „Přes den řidiči šlapou na brzdu. V noci už tak moc ne. Ale rozhodně jsme za něj rádi, na hlavním tahu má své opodstatnění," shrnula.
Ukazatele rychlosti kvituje i Policie České republiky. „Informační radary jsou perfektní prevencí. Řidiče upoutá a ten slušný zpomalí," říká mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.
Umístění měřičů rychlosti spadá do kompetence příslušných obcí. Strakonickému deníku to řekl vedoucí odboru dopravy ve Strakonicích Václav Býček. „Každá obec si o jeho umístění rozhoduje sama. Schválit ho musí ti, pod jejichž správu silnice spadají," vysvětlil.
Zároveň dodal, že ve Strakonicích je takový radar jeden, je ve správě městské policie a přesouvá se tam, kde je ho zrovna potřeba. „Bývá na Podsrpu, v ulici Katovická nebo Radomyšlská. Zkrátka přesouvá se tam, kde je s rychlostí problém," popsal.
Petr Chábera ze Strakonic, který se zabývá prodejem radarů, doplnil, že existuje několik typů. „Přístroje mohou být úplně základní, nebo mohou dokonce změřit i hustotu provozu, rozlišují nákladní a osobní automobily, zaznamenat mohou i datum a čas, kdy k překročení rychlosti došlo," říká.
Měřič rychlosti, který v obci mají Cehničtí, je informační. V Drahonicích u mateřinky ale potkáte radar, který s řidičem komunikuje. Buď mu přikazuje, aby zpomalil, nebo mu děkuje, že nepřekročil nejvyšší povolenou rychlost.
Ceny radarů se běžně podle Petra Chábery pohybují od třicet do devadesáti tisíc korun.