Replika rumpálové pumpy na vodňanském náměstí Svobody, která zde stojí od 26. října, se do konce roku nezmění. Strakonickému deníku to řekl místostarosta Milan Kodádek. „Dospěli jsme 
k názoru, že teď před Vánoci už nechceme rozjíždět žádné větší úpravy. Samozřejmě jsme se na radnici bavili o tom, že pumpičce necháme udělat jinou střechu a změníme jí barvu na méně výraznou. Vše ale začneme řešit až na jaře," uvedl Milan Kodádek.

Obyvateli města Tomáši Petříkovi, který o instalaci pumpy Strakonický deník informoval už v říjnu, se toto jednání příliš nezamlouvá. „Myslím si, že město se snaží od problému spíš utéct. Čím déle bude replika na náměstí stát v této podobě, tím spíš si na ni lidé zvyknou a začnou ji akceptovat. Já bych byl ale velice nerad, kdyby pumpa zůstala nezměněna, protože si myslím, že naše město hyzdí," řekl.

Milan Kodádek ale rozhodně nechce problém odkládat. „Už jsme o nové podobě jednali v kulturní komisi, takže nechceme věc nechat usnout. Také spoléháme na to, že zima nám ukáže případné slabiny pumpy, a podle toho se pak bude odvíjet naše další snažení," dodal Kodádek.

Tomáš Petřík není v tuto chvíli jediný, komu se nová dominanta nezamlouvá. Ředitel kulturního střediska 
a konzultant kulturní komise Michal Madar k tomu řekl. "Přiznám se, že bych raději volil jinou variantu. Samozřejmě jsem rád, že je na náměstí alespoň něco, ale tvar pumpy rozhodně není nejvhodnější. Tak trochu připomíná mobilní chemický záchod," řekl.

Ředitelka muzea Jitka Velková se na novou ozdobu vodňanského náměstí Svobody dívá každý den z okna své kanceláře. "Jsem velice ráda, že byl na náměstí opět obnoven zdroj vody. To je pro mne velmi důležité, protože veřejných zdrojů vody je stále méně. Dříve byla pumpa na každém rohu. Současná podoba pumpy je věc druhá, ale alespoň vybízí výtvarníky k zamyšlení a k novým nápadům, na které se velice těším," uzavřela Jitka Velková.

Redakce Strakonického deníku obdržela v minulosti dopis, ve kterém pisatel mimo jiné sděluje: „Zaměstnanci vodňanské radnice dostali podle toho, co jsem slyšel, rozkazem hlasovat v anketě každých 30 minut, aby tak ospravedlnili výstavbu pumpy. O tom by svědčilo i to, že je poměr hlasů otočen směrem k možnosti Pumpa je krásná, přičemž po celou dobu to bylo přesně naopak, a dost výrazně." Autor se podepsal jako Miloš Novotný, Vodňany.

Starosta Vodňan Václav Heřman řekl, že takové jednání ze strany radnice by bylo nepřípustné. „ Nechápu, jak si může někdo myslet, že bychom manipulovali s míněním zaměstnanců radnice. Já osobně zastávám názor, že lež má krátké nohy. A kdybychom tímto způsobem jednali, určitě by se na to časem přišlo, což by bylo, myslím, velmi nepříjemné. Já osobně jsem žádný takový rozkaz nedal a nevím o nikom, kdo by to zaměstnancům přikázal," řekl.

Na nařčení, že vedení vodňanské radnice zmanipulovalo anketu na webových stránkách Strakonického deníku, odpovídají dotázaní zaměstnanci jednohlasně, že nikoli. Místostarosta Milan Kodádek si myslí, že takovýmto jednáním by byla radnice sama proti sobě. „Anketu jsem viděl a samotného mě zarazil počet kladných ohlasů. Že by ovšem někdo z vedení radnice dal rozkaz svým zaměstnancům, aby hlasovali, že se jim pumpa líbí, je holý nesmysl. Vedení města už započalo jednání s firmou, která stavbu zhotovila, o jistých úpravách. Konkrétně o výměně střechy za jinou, vyšší a více podobnou střeše kostela, a přetření boků na hnědo, aby stavba více ladila se zbytkem dřevěných doplňků staveb, stojících na náměstí. Proč bychom tedy hlasovali, že se nám pumpa líbí, když sami usilujeme o změnu," podivil se Milan Kodádek.

Podle tajemnice městského úřadu Pavly Smolové by takovéto zmanipulování ani nebylo technicky možné. „Je to jednoduché. Celá radnice má pouze jednu IP adresu, a tím pádem může z radnice odejít pouze jeden hlas," vysvětlila.

Majitel firmy, která pumpu vyrobila, Karel Lukáš z Dřítně tvrdí, že s vedením města několikrát o vzhledu nové pumpy jednal a pokaždé byly jeho návrhy bez výhrad přijaty. „Jsem docela naštvaný na lidi, kteří mou práci kritizují. Ať tedy přijdou na radnici a řeknou, co se jim nelíbí. Jen chodit okolo a nadávat umí každý. Zatím ale nepřišel nikdo, kdo by přinesl konkrétní návrh na změnu," podotkl.

Místostarosta Milan Kodádek vyzývá občany k diskuzi. „Budu rád, když kdokoli přijde s konkrétním návrhem, jak by si pumpu představoval," řekl.