Úderem 14. hodiny se otevřely volební místnosti. Například na území Strakonic mohou lidé přijít zvolit svého prezidenta i ve 28 okrscích. 

Prezidentské volby v Jiníně.

V Jiníně přišel jako první k volbám voják z povolání Miroslav Filipčík. „Beru to jako možnost pro lidi si zvolit, kdo má stát v čele tohoto státu," řekl. Stejně tak, jako neměl problém s tím, když prezidenta volil parlament, nevidí v tom problém ani teď. Nemyslí si, že nebylo na výběr, příště to podle něj může být mnohem horší. Morálka ve společnosti je podle něj v rozkladu a přímá volba prezidenta je šance pro lidi, aby se nastartovalo její uzdravení.

Starostka Němčic Miloslava Trojanová: "Účast lidí ve volbách je dobrá. V současné chvíli (15.40) máme více než čtvrtinu voličů, to je 28 lidí."

Hana Častoralová Drahonice: "Krátce před čtvrtou hodinou odvolilo asi dvacet pět voličů, z celkového počtu jde asi o deset dvanáct procent. Největší nápor byl hned ve dvě hodiny, další očekáváme v okolo šestí hodiny večer a pak zítra dopoledne. Lidi půjdou nakupovat, to také udělá svoje."

Jan Křivanec z okrskové volební komise v Tchořovicích: "Odovolilo už padesát lidí ze 196. Myslím si, že největší nápor voličů je právě teď."

Ve volební místnosti ve volyňském kině bylo do 16.30 hodin už volit přes dvě stě z osmi set evidovaných voličů, tedy zhruba jedna čtvrtina. Podle členů volební komise lidé chodí průběžně.

Volební místnost č. 16 ve Strakonicích.

Ve Strakonicích před 17. hodinou přišlo na Lidickou do volební místnosti okrsku 16 přes dvě stě lidí z evidovaných 731 voličů. Členka komise Klára Hlavatá byla s přenosnou urnou i v Domově pro seniory Lidická. "Ze sedmdesáti jich tam odvolilo dvaatřicet," uvedla.

V Uzeničkách volilo do 17.30 hodin 26 voličů, to je zhruba čtvrtina, a čtyři na voličský průkaz.

V Jiníně před 18. hodinou přišlo volit 35 ze 157 voličů. Podle komise mají tyto volby větší spád než ty krajské.

Po 19. hodině mělo ve volební místnosti na Finančním úřadě ve Strakonicích odvoleno 35 procent z 806 evidovaných voličů. Obvykle tady tolik mívali na konci druhého volebního dne. "A objevují se tu lidé, které jsme tu dosud ještě neviděli," řekla členka volební komise.

Volební místnosti se zavřely.